Не допускати порушення нотаріальної таємниці: НПУ звернулась до правоохоронних та судових органів

15:02, 18 февраля 2022
Підставою даного звернення стало збільшення звернень до НПУ від нотаріусів щодо грубого та незаконного втручання працівників правоохоронних органів у нотаріальну діяльність.
Не допускати порушення нотаріальної таємниці: НПУ звернулась до правоохоронних та судових органів
Джерело фото: geste.fr
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нотаріальна палата України звертається із Відкритим листом до правоохоронних та судових органів, «зважаючи на збільшення надходжень до НПУ звернень від нотаріусів щодо грубого та незаконного втручання працівників правоохоронних органів у нотаріальну діяльність, що призводить до неможливості реалізації та захисту прав фізичних та юридичних осіб, розголошення нотаріальної таємниці, яка суворо захищається законом, а також до порушення професійних прав нотаріусів».

Про це повідомляє Нотаріальна палата України.

«НПУ просить неухильно дотримуватися вимог КПК, статті 8 Закону "Про нотаріат", та залучати нотаріусів до розгляду клопотань про обшук і враховувати те, що у переважній більшості випадків обшук робочого місця нотаріуса не є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування.

Неприпустимою є практика вилучення при обшуках інших документів або інформації, які не стосуються конкретного кримінального провадження.

На жаль, мають місце випадки, коли представники правоохоронних органів вилучають реєстри для реєстрації нотаріальних дій, що прямо заборонено законом, адже у реєстрах містяться записи про інші нотаріальні дії.

Також слід звернути увагу на те, що після вилучення оригіналів документів зі справ нотаріусів та після завершення судового процесу такі документи, як правило, не повертаються нотаріусу для зберігання у архіві. Відповідно, в подальшому громадяни позбавлені можливості отримати їх дублікати чи архівні копії, а отже, їхні права порушуються», - сказано у повідомленні.

НПУ також наголошує, що «взаємовідносини між правоохоронними органами, представниками судової влади та нотаріусами мають базуватись на засадах законності і верховенства права, взаємної поваги, співпраці, чіткого дотримання прав громадян, забезпечення дотримання охоронюваної законом таємниці, зокрема нотаріальної, дбайливого зберігання документів, що становлять частину державного архіву, раціонального використання ресурсів і часу».

Також «Судово-юридична газета» писала, що оновлено вимоги до оформлення заяв у сфері держреєстрації речових прав на нерухоме майно.

Раніше розповідалося, навіщо змінюють норми, які регулюють порядок укладення попереднього договору.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва