Маріуполь на межі катастрофи: трупна отрута може потрапити у водопровідну систему

16:58, 22 мая 2022
Виникла висока загроза потрапляння трупної отрути, бактерій, мікобактерій туберкульозу та інших збудників хвороб у водопровідну систему, підземні джерела та у річки з морем.
Маріуполь на межі катастрофи: трупна отрута може потрапити у водопровідну систему
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Маріуполь перебуває на межі епідемічної та екологічної катастроф. Трупна отрута може потрапити у водопровідну систему міста. Про це заявила уповноважена Верховної ради України з прав людини Людмила Денісова.

«Упродовж майже трьох місяців захоплення та окупації міста жителі ховали вбитих рашистами рідних та сусідів на подвір'ях біля будинків, що знаходяться поряд з комунікаціями водопостачання та водовідведення.

Могили переважно не дуже глибокі - майже на поверхні.

Після запуску пошкоджених систем водопостачання, вода вилилася на поверхню землі та почала розмивати стихійні поховання.

Внаслідок цього виникла висока загроза потрапляння трупної отрути, бактерій, мікобактерій туберкульозу та інших збудників хвороб, які могли бути у померлого, у водопровідну систему, підземні джерела та у річки з морем.

Враховуючи, що фільтраційні системи та насосні станції для перекачування каналізаційних стоків також пошкоджені окупантами, питна вода змішується зі стоками з каналізації й стає непридатною для споживання», — зазначила Денісова.

Також окупанти перетворили місто на сміттєзбірник. «Оскільки побутове сміття нічим вивезти вже два місяці, його почали викидати поряд з будинками.

Частина сміття затоплена водою з пошкоджених труб водопостачання та від дощів, що призводить до росту патогенних бактерій, які потім потрапляють до ґрунтових вод, річок та моря», — додала Денісова.

Також, через розірвані ракети та авіабомби, ґрунти , підземні води в місті забруднені хімічними речовинами та важкими металами, що призводить до небезпечного для людини і довкілля накопичення канцерогенного сміття.

«Це загрожує масовими отруєнням та епідемією інфекційних хвороб для маріупольців, а наслідки для довкілля будуть проявлятися роками не лише в Україні, а й за її межами», — резюмувала вона.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки