Як отримати компенсацію за зруйноване під час війни майно: алгоритм дій

13:40, 12 июня 2022
Власники житла, яке було зруйноване внаслідок збройної агресії РФ, можуть отримати компенсацію за зруйноване майно.
Як отримати компенсацію за зруйноване під час війни майно: алгоритм дій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Власники житла, що було зруйноване внаслідок збройної агресії російської федерації, можуть отримати компенсацію за зруйноване майно. Про алгоритм дій зазначили на сайті БПД.

Так, Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації затверджено постановою КМУ від 20.03.2022 р. №326.

Водночас постановою КМУ від 26.03.2022 р. №380 затверджено Порядок подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації (далі – Порядок).

Хто матиме право на компенсацію

Право на компенсацію матимуть, зокрема фізичні особи, які є:

  • власниками відповідного нерухомого майна або замовниками будівництва щодо об’єктів будівництва;
  • інвесторами у житлове будівництво об’єктів, щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт (зокрема прийнятих в експлуатацію об’єктів, щодо яких не оформлено право власності);
  • членами житлово-будівельних кооперативів, які викупили квартиру чи інше приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього;
  • спадкоємці усіх вищеперерахованих категорій.

Куди повідомити про пошкоджене та знищене нерухоме майно

Для подання повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації (далі – повідомлення) необхідно звернутися до центру надання адміністративних послуг чи нотаріуса незалежно від місця проживання чи перебування фізичної особи. Це може зробити як власник житла особисто, так його представник на підставі нотаріально посвідченої довіреності.

Якщо власників одного й того ж будинку є декілька, повідомлення подає кожен з них окремо. Якщо власник володіє декількома зруйнованими будинками, повідомлення подаються на кожен окремий будинок.

Повідомлення можна подати й через мобільний додаток Порталу Дія за посиланням.

Які дані має містити повідомлення про пошкоджене майно

  1. Прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) особи.
  2. Реєстраційний номер облікової картки платника податків особи (у разі подання з використанням мобільного додатка Порталу Дія) або серію (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному державному органу і мають відмітку в паспорті) (у разі подання через Портал Дія), унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності).
  3. Контактні дані особи (номер телефону, адреса електронної пошти).
  4. Відомості про нерухоме майно: тип нерухомого майна; загальну площу нерухомого майна. У разі відсутності точної інформації щодо загальної площі, протяжності нерухомого майна зазначається орієнтовна площа; адресу (місцезнаходження) нерухомого майна; інформацію про те, що нерухоме майно є об’єктом культурної спадщини (у разі потреби); інші технічні характеристики нерухомого майна (за наявності); форму власності нерухомого майна; наявність/відсутність статусу пам’ятки культурної спадщини.
  5. Відомості про кількість осіб, що проживали в нерухомому майні (для житлового фонду).
  6. Відомості про пошкодження або знищення нерухомого майна (дата та орієнтовний час настання події, опис пошкодження, зокрема площа або протяжність пошкодженого нерухомого майна, фото-, відеофіксація (за наявності).

Зазначається, що після набрання чинності Законом України про врегулювання відносин щодо компенсації за пошкодження та знищення об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, інформаційне повідомлення, подане відповідно до Порядку, прирівнюється до заяви про надання компенсації за пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна.

Варто зазначити, що на сьогодні нормативно-правовий документ, що визначає механізм компенсації саме постраждалим громадянам за житлові будинки або квартири, зруйновані через військову агресію російської федерації, поки що перебуває у стадії розробки. Проте 01 квітня 2022 року Верховною Радою України прийнято за основу проект Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації» (зареєстровано 24 березня 2022 року №7198), який розроблено з метою надання відшкодування за пошкоджене або зруйноване житло та окремі категорії об’єктів нерухомого майна, а також збору інформації для майбутніх позовів держави Україна до російської федерації.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді