Заміна назв вулиць в Одесі відбудеться без громадських слухань

16:40, 21 июня 2022
Питання перейменування будуть виносити на громадські слухання тільки тоді, якщо буде виникати високий соціальний запит.
Заміна назв вулиць в Одесі відбудеться без громадських слухань
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Одесі назви для вулиць обиратиме історико-топонімічна комісія, а остаточне рішення прийматимуть депутати на сесії міськради. Про це повідомив член історико-топонімічної комісії та історик Олександр Бабіч, передає «Суспільне».

Питання перейменування будуть виносити на громадські слухання тільки тоді, якщо буде виникати високий соціальний запит.

Наразі топонімічна комісія складається із істориків, краєзнавців, директорів, керівників музейних установ, чиновників різних поглядів та віку, які обиратимуть нові назви для одеських вулиць.

«Як на мене, широкий розгляд суспільством не завжди є конструктивним і продуктивним. Достатньо, якщо це буде розглянуто самої історико-топонімічної комісії...Коли вже ми розглянемо це, тоді рішення все одно буде приймати депутатський корпус. Якщо ми будемо бачити що дійсно якесь питання дуже резонансне, воно викликає такий високий рівень соціального якогось запиту, тоді ми будемо виносити вимогу на громадські слухання», — зазначив Бабіч.

Які назви можуть отримати вулиці

За словами члена комісії, на її розгляд протягом п'яти років виносилися пропозиції щодо перейменування вулиць та провулків на честь постатей, які мають безпосереднє відношення до Одеси. Оскільки тоді питання про перейменування вулиць не стояло, то складався резервний список.

«Зараз до нього додалося дуже багато пропозицій які стосуються скажімо героїв цієї війни. Лунали пропозиції щодо таких вулиць як Героїв оборони Маріуполя, Героїв оборони Миколаєва. Тут такі трохи такі узагальнені та назви, але ми знаємо, що в нас було там в Одесі героїв оборони Ленінграда та оборону Сталінграда», – зазначив він.

Серед історичних постатей, на честь яких хочуть назвати вулиці, українські діячі, які мали відношення до Одеси, зокрема, Всеволод Змієнко та Євген Чикаленко. Також розглядаються назви вулиці Марка Твена, площа Британії тощо. Остаточного списку вулиць, які потребують перейменування, наразі немає, проте їх більше сотні:

«При чому в цьому списку не обов'язково щось таке тенденційне як Олександрівський проспект чи там Катерининська вулиця. Інколи це просто подвійні назви. Інколи це назви, які не відповідають сучасності», – розповів історик.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді