Кабмін провів засідання: які рішення прийняв 24 червня

17:00, 24 июня 2022
Врегульовано особливості здійснення нотаріальної діяльності, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно і бізнесу в умовах війни та прийнято багато інших рішень.
Кабмін провів засідання: які рішення прийняв 24 червня
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 24 червня, Кабінет Міністрів України провів чергове засідання, на якому розглянули низку питань. Про це розповів представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

— Схвалено проект Закону «Про внесення змін до пунктів 38 і 38(прим 1) підрозділу 2 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо створення умов для закупівель у сфері охорони здоров’я за кошти державного бюджету із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі, та особи, уповноваженої на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я». Законопроектом пропонується продовжити до 31.12.2023 дію норми щодо звільнення від оподаткування ПДВ особи, уповноваженої на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, та спеціалізованих організацій, що здійснюють такі закупівлі.

—  Внесено зміни до Положення про гігієнічну регламентацію та державну реєстрацію небезпечних факторів з метою приведення його у відповідність до європейських стандартів. Визначено мету здійснення гігієнічної регламентації, перелік міжнародних організацій, на рекомендаціях яких щодо оцінки ризиків для здоров’я ґрунтується гігієнічна регламентація, вимоги до розроблення гігієнічних регламентів тощо.  

— Запроваджено на період дії правового режиму воєнного стану в Україні здійснення публічних закупівель (крім ряду виключень) шляхом використання електронної системи закупівель із застосуванням порядку проведення спрощених закупівель, визначеного Законом України «Про публічні закупівлі», та електронного каталогу.

—  Затверджено Порядок надання грантів на створення  або розвиток переробних підприємств, яким визначено розмір мікрогранту, умови, механізми та критерії його надання, а також обов’язки отримувачів гранту.

— Затверджено, з метою реалізації положень Закону від 15 липня 2021 року № 1684-IX, Порядок регулювання чисельності тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини, та безпритульних тварин, а також їх розміщення на відповідних підприємствах, в установах та організаціях чи повернення до ареалу перебування (місць вилову).

— Установлено, на виконання Закону України від 19 червня 2022 р. № 2315-ІХ, під час правового режиму воєнного часу тривалість 2022/2023 навчального року з 1 вересня 2022 по 30 червня 2023. Доручено обласним та Київській міській військовим адміністраціям спільно із засновниками закладів освіти забезпечити організацію початку навчального року залежно від безпекової ситуації в кожній окремій адміністративно-територіальній одиниці.

— Внесено зміни до Порядку перерахування органами Пенсійного фонду України або структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських рад коштів установам (закладам), у яких особи перебувають на повному державному утриманні. Передбачено можливість перерахування установі частини пенсії (державної соціальної допомоги) на підставі повідомлення від уповноваженої особи органу опіки та піклування для недієздатних осіб, яким не призначено опікуна або втрачено з ним зв’язок під час дії надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях. Врегульовано питання інформування Пенсійного фонду України або структурного підрозділу з питань соціального захисту населення про тимчасове переміщення (евакуацію) особи під час дії надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях.

—  Внесено зміни у додаток до Порядку використання офіційних рахунків для пожертв на підтримку України «United24» та Порядку використання коштів з рахунка для задоволення потреб культури, мистецтв, креативних індустрій, охорони і збереження культурної спадщини, культурних цінностей, підтримки засобів масової інформації. Передбачено уточнення переліку одержувачів коштів, напрямів їх використання, процедури закупівель товарів, робіт, послуг за рахунок цих коштів, строків подання одержувачами коштів звітів про їх використання тощо.

— Здійснено у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2022 рік, перерозподіл видатків споживання шляхом збільшення їх обсягу за програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я» на 762 556,6 тис. гривень. Затверджено розподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я у 2022 році.

—  Впорядковано надання платних послуг підрозділами Експертної служби МВС шляхом запровадження однакового підходу до встановлення розрахунку їх вартості в цивільних, адміністративних, господарських справах, у виконавчому та кримінальному провадженнях. Запроваджено визначення вартості платних послуг з урахуванням змінної вартості експертогодини, а для деяких послуг – відповідного відсотка прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

—  Погоджено реалізацію до 1 липня 2024 року експериментального проекту щодо надання на конкурсних засадах фінансової підтримки стартапам в Україні, у тому числі в ІТ-сфері. Затверджено Порядок проведення експериментального проекту.

—  Врегульовано особливості здійснення нотаріальної діяльності, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно і бізнесу в умовах війни. Закріплено критерії щодо державних реєстраторів, за умови відповідності яким останні в межах відповідних адміністративно-територіальних одиниць можуть отримати доступ до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції.  

— Продовжено виконання Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації  повноважень центрального органу виконавчої влади у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектра на період дії правового режиму воєнного стану та 6 місяців з дня його припинення чи скасування.

—  Передбачено реалізацію у 2022 році експериментального проекту щодо моніторингу завданих пошкоджень та руйнувань за регіонами України внаслідок збройної агресії Російської Федерації на основі геоінформаційної системи. Затверджено Порядок реалізації зазначеного проекту.

—  Передбачено, що на період дії воєнного стану та протягом 1 року з дня його припинення або скасування будівництво індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків не вище 2 поверхів (площею до 500 кв. метрів), господарських будівель і споруд , гаражів за рішенням замовника відповідно до містобудівної документації на місцевому рівні, а у разі її відсутності – відповідно до цільового призначення земельної ділянки, може здійснюватися замовником  без отримання будівельного паспорту забудови земельної ділянки.

—  Погоджено реалізацію у 2022 році експерименту з організації навчання осіб за освітніми програмами у сфері інформаційних технологій «Старт в ІТ». Затверджено Порядок проведення експерименту.

— Схвалено проект Імплементаційного протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Іспанія до Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про реадмісію осіб.

— Погоджено клопотання щодо створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення на території урядової резиденції «Межигір’я» із включенням до його території ряду земельних ділянок, які належать державі в особі Кабінету Міністрів України.

— Схвалено проект Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Катар про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом.

—  Утворено робочу групу з організації та забезпечення підготовки збірної команди України та її участі у 2022 році в міжнародних спортивних змаганнях «Ігри Воїнів». Затверджено план заходів з організації та забезпечення підготовки збірної команди України.

—  Виділено Міністерству економіки 1 000 млн гривень для надання фінансової підтримки у формі грантів ІТ-стартапам за новою бюджетною програмою «Про реалізацію експериментального проекту  щодо надання на конкурсних засадах фінансової підтримки стартапам в Україні, у тому числі в ІТ-сфері».

—  Виділено Міністерству економіки 1 800 млн гривень для надання державної підтримки суб’єктам господарювання за новою бюджетною програмою «Підтримка заходів з організації професійного навчання осіб за освітніми програмами у сфері ІТ-технологій, графічного дизайну».

—  Виділено Міністерству економіки 24 000 млн гривень за програмою «Надання грантів для створення або розвитку бізнесу» для надання грантів для створення нових або збільшення потужностей існуючих виробництв переробних підприємств.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України