Кабмин провел заседание: какие решения были приняты 2 декабря

17:36, 2 декабря 2022
На заседании правительства было принято решение об объединении Министерства инфраструктуры и Министерства развития общин и территорий.
Кабмин провел заседание: какие решения были приняты 2 декабря
Фото: КМУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В пятницу, 2 декабря, Кабинет Министров провел заседание. Какие решения было принято, сообщил представитель КМУ в парламенте Тарас Мельничук.

"Схвалено проект Закону «Про ратифікацію Протоколу між Урядом України та Урядом Держави Катар про внесення змін до Угоди між Урядом України та Урядом Держави Катар про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи». Проект має на меті завершення внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності вищезазначеним Протоколом. Протокол набере чинності в день отримання останнього з повідомлень про завершення Договірними Державами внутрішньодержавних процедур.

Схвалено проект Закону «Про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про порядок перетинання українсько-російського державного кордону жителями прикордонних регіонів України та Російської Федерації». Прийняття законопроекту дозволить українській стороні виконати внутрішньодержавні процедури, необхідні для втрати чинності Угодою. Припинення дії Угоди сприятиме посиленню державного контролю в’їзду та перебування в Україні громадян РФ в умовах загроз національній безпеці України.

Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини» щодо незанесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток України окремих об'єктів культурної спадщини». Законопроект спрямований на створення правових підстав для вилучення памʼяток культурної спадщини з Державного реєстру нерухомих памʼяток України, що є символом російської імперської та радянської тоталітарної політики й ідеології.

Внесено зміни до постанови КМУ від 11.10.2016 № 710 «Про ефективне використання державних коштів». Зазначені зміни нададуть можливість здійснення Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, витрат на оплату послуг мобільного зв’язку за рахунок коштів загального фонду державного бюджету для здійснення при проведенні заходів державного нагляду (контролю), моніторингу якості електронних комунікаційних послуг випробувань шляхом вимірювання передбачених законодавством параметрів якості електронних комунікаційних послуг (мобільного зв’язку).

Затверджено Порядок застосування національних стандартів для будівельної продукції, що надається на ринку та не охоплюється або не повністю охоплюється національними стандартами для цілей застосування Закону України «Про надання будівельної продукції на ринку». Установлено дію вимог Технічного регламенту будівельних виробів (продукції) на період до 2025 року.

Внесено зміни до бюджету Пенсійного фонду України на 2022 рік. Збільшено дохідну та видаткову частини бюджету Пенсійного фонду на суму 12 млрд. 641,9 млн. грн. за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на 2022 рік Мінсоцполітики за бюджетною програмою «Виплата пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі». Збільшено на 79,2 млн.грн. видатки на фінансування адміністративних витрат, пов’язаних з виконанням Пенсійним фондом України з 1 жовтня 2022 р. функцій із надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу. При цьому на відповідну суму зменшено видатки за рахунок власних коштів на оплату послуг з виплати та доставки пенсійних виплат із солідарної системи.

Внесено зміни до Порядку використання коштів з рахунка для задоволення потреб охорони здоров’я з метою упорядкування процедур розподілу та використання коштів, що надходять у національній та іноземній валюті від фізичних та юридичних осіб, резидентів і нерезидентів як благодійної пожертви, гуманітарної допомоги, грантів та дарунків для задоволення потреб охорони здоров’я. Уточнено завдання секретаря комісії з питань розподілу коштів для задоволення потреб охорони здоров’я, утвореної МОЗ. Розширено питання, з яких комісія приймає рішення. Передбачено, що публічні закупівлі товарів, робіт і послуг здійснюються відповідно до постанови КМУ від 12.10.2022 № 1178 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування».

Внесено зміни до деяких постанов КМУ щодо забезпечення реалізації окремих функцій Пенсійного фонду України. Визнано такими, що втратили чинність, постанови КМУ «Про питання загальнообов'язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 17.01.2000 № 74, «Деякі питання придбання технічних та інших засобів реабілітації» від 01.03.2007 № 306, «Деякі питання здійснення контролю за діяльністю Фонду соціального страхування» від 05.08.2015 № 555 та інші.

Перейменовано Міністерство інфраструктури на Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Реорганізовано Міністерство розвитку громад та територій шляхом приєднання до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Погоджено пропозицію Міністерства інфраструктури щодо проведення з 5 грудня 2022 р. до 5 грудня 2024 р. експериментального проекту з організації управління чергами вантажних автомобілів перед міжнародним пунктом пропуску через державний кордон України для автомобільного сполучення «Ягодин - Дорогуськ» за допомогою електронної системи «Електронна черга перетину кордону Ягодин - Дорогуськ». Затверджено Порядок реалізації експериментального проекту. Встановлено, що бронювання місця в черзі, використання функцій системи щодо руху черги та виїзд для перетину державного кордону України водіями вантажних транспортних засобів здійснюється безоплатно.

Внесено зміни до постанови КМУ від 11.11.2022 № 1275 «Про затвердження особливостей здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану». Передбачено не поширення дії деяких обмежувальних положень постанови КМУ від 04.12.2019 № 1070 «Деякі питання здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» на виконання державних контрактів (договорів), що укладені/укладаються державними замовниками у сфері оборони: з вітчизняними та іноземними виробниками товарів, робіт та послуг оборонного призначення; з вітчизняними та іноземними суб’єктами господарювання для виконання державних цільових оборонних програм; з вітчизняними та іноземними суб’єктами господарювання, які здійснюють постачання, в тому числі в режимі імпорту, товарів, робіт і послуг оборонного призначення згідно з переліками та обсягами закупівель товарів, робіт і послуг у разі якщо такі товари, роботи і послуги визначені пріоритетними державним замовником; до набрання чинності постановою КМУ від 11.11.2022 № 1275.

Внесено зміни до постанови КМУ від 04.11.2022 № 1259 «Про продовження строків дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації». Передбачено, що строки дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, які були надані військовозобов’язаним відповідними рішеннями Міністерства економіки згідно із постановою КМУ від 03.03.2022 № 194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану», та строки дії яких не закінчилися на день набрання чинності цією постановою, продовжуються автоматично на два місяці.

Погоджено обсяг придбання Національним агентством з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, за рахунок коштів, розміщених на рахунках Агентства у національній валюті, облігацій внутрішньої державної позики «Військові облігації» у сумі 113 млн. 700 тис. грн.

 Погоджено пропозицію Міністерства внутрішніх справ про залучення здобувачів освіти закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, що належать до сфери управління Міністерства внутрішніх справ, які мають спеціальне звання поліції, до заходів із забезпечення публічної безпеки і порядку під час дії воєнного стану.

 Затверджено розподіл у 2022 році субвенції у сумі 100 млн. грн. з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів у рамках Програми з відновлення України.

 Здійснено у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству юстиції на 2022 рік, перерозподіл видатків загального фонду державного бюджету шляхом: зменшення обсягу видатків споживання за програмою «Забезпечення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб’єкта та України, а також забезпечення представництва України в Європейському суді з прав людини» в сумі 39 млн. 590 тис. гривень; встановлення видатків розвитку за програмою «Проведення судової експертизи і розробка методики проведення судових експертиз» в сумі 39 млн. 490 тис. гривень; збільшення обсягу видатків розвитку за програмою «Наукова і науково-технічна діяльність у сфері архівної справи та страхового фонду документації» в сумі 100 тис. гривень.

Доручено поінформувати Уряд Республіки Узбекистан, що за Угодою між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Узбекистан про співробітництво у боротьбі з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів додатково виконання зобов’язань згідно зі своєю компетенцією забезпечує Національна поліція, а виконання зобов’язань Державного комітету у справах охорони державного кордону забезпечуватиме Адміністрація Державної прикордонної служби.

Схвалено залучення гранту від Кредитної установи для відбудови («KfW») гранту на бюджетну підтримку у рамках Програми підтримки стійкості внутрішньо переміщених осіб в Україні в обсязі 200 млн. євро", — сказано в сообщении.

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва