Кабмин провел заседание: какие решения приняли 16 декабря

18:43, 16 декабря 2022
Правительство рассмотрело ряд вопросов.
Кабмин провел заседание: какие решения приняли 16 декабря
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В пятницу, 16 декабря, Кабинет Министров Украины провел заседание, в ходе которого рассмотрел ряд важных вопросов. Об этом сообщил представитель Верховной Рады в Кабинете Министров Тарас Мельничук.

Да, Правительством во время заседания:

Схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо функціонування установ виконання покарань та установ попереднього ув’язнення в умовах воєнного стану». Законопроект спрямований на удосконалення окремих норм, що регламентують механізм реалізації прав засуджених та осіб, узятих під варту, а також порядок та умови їх тримання в установах виконання покарань і установах попереднього увʼязнення, зокрема, в умовах воєнного стану. Передбачено можливість створення у слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби на період дії воєнного стану в Україні і у відбудовний період секторів максимального рівня безпеки для відбування покарання чоловіками, засудженими до довічного позбавлення волі, а також врегулювання питання перебування у таборах для тримання військовополонених, засуджених до позбавлення волі на певний строк або довічного позбавлення волі. Також встановлено можливість створення у виправних колоніях секторів для відбування покарання засудженими неповнолітніми за умови забезпечення їх ізоляцїї від засуджених повнолітніх тощо.

Внесено зміни до постанови КМУ від 19.04.2022 N 472 «Деякі питання використання коштів, що надходять на офіційні рахунки для пожертв на підтримку України». Врегульовано питання використання державними органами коштів, що надходять на офіційні рахунки для пожертв на підтримку України «United24», в частині можливості державними органами приймати рішення про укладання договорів на закупівлю товарів вітчизняного виробництва, які було заключено на виконання постанови КМУ від 19.04.2022 N 472 на строк не більше 12 місяців.

Внесено зміни до критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки Державною службою з надзвичайних ситуацій. Зазначені зміни спрямовані на приведення критеріїв у відповідність із нормами ЗУ «Про критичну інфраструктуру» щодо забезпечення захисту обʼєктів критичної інфраструктури відповідно до рівня хї важливості, а також уточнюють порядок визначення ступеня ризику субʼєкта господарювання.

Внесено зміни до Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану. Деталізовано порядок взаємодії військового

командування та воєнних адміністрацій щодо прийняття рішень про запровадження трудової повинності та залучення працездатних осіб до виконання суспільно корисних робіт, надано військовим адміністраціям більшу самостійність в ініціюванні та прийнятті таких рішень, а також у визначенні видів суспільно корисних робіт, виконання яких необхідне на відповідній території або місцевості. Знято деякі заборони та обмеження щодо виконання суспільно корисних робіт в районах ведення бойових дій.

Внесено зміни до Положення про Єдину екологічну платформу «ЕкоСистема». Створено умови та механізми для підвищення якості та доступності адміністративних та інших публічних послуг у сфері охорони навколишнього природного середовища, ефективності використання природних ресурсів, високого рівня інформованості заінтересованих сторін щодо стану навколишнього природного середовища, впровадження механізму електронного урядування, забезпечення прозорості в діяльності органів виконавчої влади, узагальнення та систематизації інформації щодо стану довкілля, якою володіють органи державної влади на різних рівнях, та узгодження позицій при прийнятті рішень, а також активізації участі громадськості у прийнятті управлінських рішень.

Внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) закладів фахової передвищої та вищої освіти. Врегульовано механізм надання соціальних стипендій студентам (курсантам) закладів фахової передвищої та вищої освіти з числа дітей загиблих, померлих (тих, що пропали безвісти) Захисників і Захисниць України. Передбачено продовження виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) з числа дітей з інвалідністю та осіб з інвалідністю I-III груп, які не мають можливості пройти повторний огляд лікарсько-консультативною комісією або медико-соціальною експертною комісією у період дії воєнного стану. Передбачено не зменшувати розмір соціальних стипендій курсантам, які перебувають на державному утриманні, якщо заклади освіти не мають можливості забезпечити державне утримання. Удосконалено перелік документів для призначення соціальних стипендій.

Внесено зміни до Порядку організації та здійснення загальновійськової підготовки громадян України до національного спротиву. Створено умови для залучення ветеранів війни до початкової загальновійськової підготовки громадян України в системі загальної середньої освіти.

Погоджено пропозицію Міністерства у справах ветеранів щодо реалізації спільного з Міжнародною Федерацією Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та Товариством Червоного Хреста України проекту щодо надання підтримки особам з інвалідністю внаслідок війни. Затверджено Порядок реалізації зазначеного проекту. Зокрема, визначено механізм отримання особами з інвалідністю внаслідок війни I та I груп грошової допомоги від Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

Продовжено на період дії воєнного стану та не пізніше 6 місяців після його припинення чи скасування дію посвідчень з написом «Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни», виданих особам з інвалідністю внаслідок війни, у яких групу інвалідності встановлено із терміном перегляду та строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, що надасть їм можливість користуватись відповідними соціальними гарантіями.

Затверджено Порядок проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Бюро економічної безпеки. Передбачено, що оцінку проводить Комісія з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності БЕБ. Визначено порядок формування Комісії, вимоги та обмеження до осіб, які можуть бути членами Комісії, права та обовʼязки членів Комісії; обʼєкти та критерії проведення оцінки, а також порядок проведення Комісією оцінювання за кожним з таких обʼєктів. Встановлено, що за результатами проведення оцінки Комісія готує проект звіту оцінки, який надає БЕБ для висловлення зауважень та пропозицій, та після розгляду таких зауважень і пропозицій готує остаточний проект звіту оцінки.

Внесено зміни до переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, шляхом доповнення Переліку новими спеціальностями, ліквідації частини спеціальностей та більш оптимальної систематизації спеціальностей. Передбачено, що здобувачі вищої та фахової передвищої освіти, які вступили до закладів освіти для здобуття вищої та фахової передвищої освіти до набрання зазначеними змінами чинності продовжують навчання відповідно до обраних галузей знань та спеціальностей.

 

Внесено зміни до деяких постанов КМУ щодо забезпечення доступного іпотечного кредитування громадян України. Зміни спрямовані на врегулювання питання передачі з 01.01.2023 приватному акціонерному товариству «Українська фінансова житлова компанія» фінансування компенсації за іпотечними кредитами, виданими відповідно до постанови КМУ від 24.01.2020 N 28 «Про надання фінансової державної підтримки». Також метою змін є забезпечення спрямування у 2022 році коштів, передбачених Фонду розвитку підприємництва, на компенсацію відсотків за іпотечними кредитами, наданими відповідно до Умов забезпечення приватним акціонерним товариством «Українська фінансова житлова компанія» доступного іпотечного кредитування громадян України.

Внесено зміни до деяких постанов КМУ у сферах нотаріату та державної реєстрації, необхідні для ефективного функціонування систем нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану. Виключено, з метою відновлення роботи субʼєктів державної реєстрації на звільнених від російської окупації територіях та забезпечення їх відповідним персоналом, спеціальну перевірку як форму контролю у сфері державної реєстрації та скасовано вимоги про обовʼязкове перебування особи на посаді державного реєстратора чи іншій посаді, що передбачає виконання функцій державного реєстратора, станом на 23.02.2022. Натомість передбачено, що надання або поновлення доступу до реєстрів буде здійснюватись після перевірки Міністерством юстиції України відповідності такого державного реєстратора вимогам, установленим законодавством.

Затверджено Державний типовий план реабілітації осіб з обмеженнями повсякденного функціонування; Порядок забезпечення осіб з обмеженнями повсякденного функціонування медичними виробами, в тому числі допоміжними засобами реабілітації; Положення про індивідуальний реабілітаційний план, порядок його фінансування та реалізації.

Внесено зміни до постанови КМУ від 28.03.2018 N 391 «Про затвердження вимог до надавача послуг з медичного обслуговування населення, з яким головними розпорядниками бюджетних коштів укладаються договори про медичне обслуговування населення». Передбачено непоширення вимог до надавача послуг з медичного обслуговування населення, з яким головними розпорядниками бюджетних коштів укладаються договори про медичне обслуговування населення, в частині реєстрації надавача як юридичної особи (крім державної або комунальної установи), на Національний інститут раку на період до 31.03.2023.

Передано 3 цілісні майнові комплекси державних закладів професійної (професійно-технічної) освіти, а саме Вище професійне училище N 24 м. Заставна Чернівецької області, Кельменецький професійний ліцей та Професійно-технічне училище N 8, у спільну власність територіальних громад Чернівецької області.

Включено індустріальний парк «Ужгород» до Реєстру індустріальних (промислових) парків.

Виділено з резервного фонду державного бюджету Міністерству у справах ветеранів 18 млн. 327,35 тис. гривень для надання одноразової грошової допомоги членам сімей 2 осіб, які загинули (померли) під час участі в АТО, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, та 25 особам, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час участі в зазначених операції та заходах.

Уточнено строки виконання, завдання та заходи, передбачені Планом заходів щодо реалізації Концепції реформи фінансування системи забезпечення населення культурними послугами. Уточнено також строки реалізації Концепції реформи фінансування системи забезпечення населення культурними послугами.

Внесено зміни до розпорядження КМУ від 28.10.2020 N 1544 «Про затвердження Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року». Розширено коло цільових груп для надання гуманітарної, психологічної, правової допомоги, соціальних та адміністративних послуг залежно від потреб. Передбачено заходи щодо підтримки осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях та/ або під юрисдикцією інших держав, жінок, які проживають у районах бойових дій, перебувають у полоні, яких примусово вивезли до РФ, які вимушено виїхали за кордон. Розширено перелік заходів щодо надання ефективної допомоги постраждалим від сексуального насильства, повʼязаного з конфліктом, та розширено участь жінок у процесах реагування на безпекові виклики та постконфліктного відновлення.

Реорганізовано Луганський державний університет внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка шляхом приєднання його до Донецького державного університету внутрішніх справ.

Схвалено Стратегію реформування пенітенціарної системи на період до 2026 року та затверджено операційний план її реалізації у 2022-2024 роках. Стратегія визначає напрями подальшого реформування і функціонування пенітенціарної системи в Україні та спрямована на створення гуманістичної системи виконання кримінальних покарань, що гарантуватиме безпеку суспільства та забезпечуватиме соціальну адаптацію людини.

Затверджено план заходів з опрацювання нормативно-правових актів Союзу РСР та Української РСР (Української СРР) з метою визначення положень, які доцільно інкорпорувати до законодавства України.

Доручено Міністерству освіти і науки забезпечити участь України у міжнародному дослідженні якості освіти PISA-2025. Визначено Український центр оцінювання якості освіти відповідальним виконавцем за проведення відповідного міжнародного дослідження.

Здійснено у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству юстиції на 2022 рік, перерозподіл видатків загального фонду державного бюджету шляхом: зменшення обсягу видатків споживання за програмою «Забезпечення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного субʼєкта та України, а також забезпечення представництва України в Європейському суді з прав людини» на суму 22 млн. 200 тис. гривень; збільшення обсягу видатків розвитку за програмою «Проведення судової експертизи і розробка методики проведення судових експертиз» на суму 17 млн. гривень та збільшення обсягу видатків споживання за програмою «Виконання покарань установами і органами Державної кримінально- виконавчої служби України» на суму 5 млн. 200 тис. гривень.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Задорожний
    Андрій Задорожний
    голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин
  • Євгеній Сидоров
    Євгеній Сидоров
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва