Кабмин провел заседание: какие решения приняли 18 апреля

16:36, 18 апреля 2023
Переименован Новоград-Волынскую РГА Житомирской области на Звягельскую РГА Житомирской области и утвержден план действий по реализации Стратегии внешнеполитической деятельности Украины.
Кабмин провел заседание: какие решения приняли 18 апреля
Источник фото: kmu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Во вторник, 18 апреля, Кабинет Министров Украины провел заседание, в ходе которого рассмотрел ряд важных вопросов. Об этом сообщил представитель Кабинета Министров в Верховной Раде Тарас Мельничук.

Было:

— Схвалено проект Закону «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про ратифікацію Багатосторонньої конвенції про виконання заходів, які стосуються угод про оподаткування, з метою протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування». Законопроект спрямований на виконання внутрішньодержавних процедур та зобовʼязань України відповідно до зазначеної Багатосторонньої конвенції в частині актуалізації переліку повідомлень та застережень України у звʼязку із набранням чинності або припиненням дії низки міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування, а також набранням чинності Протоколами про внесення змін до чинних міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування.

— Схвалено проект Закону «Про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій». Законопроектом передбачено припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій, вчиненої 27.11.1998 р. у Москві та ратифікованої Законом України від 15.12.1999 N 1302-XIV.

— Здійснено вихід України з Протоколу до Угоди про державну соціальну допомогу членам сімей військовослужбовців, загиблих в Афганістані та інших державах, в яких велися бойові дії, вчиненого 23.12.1993 в м. Ашгабаті, та Протоколу про порядок застосування Угоди про державну соціальну допомогу членам сімей військовослужбовців, загиблих в Афганістані та інших державах, в яких велися бойові дії, і Протоколу до зазначеної Угоди, вчиненого 09.09.1994 в Москві, які було укладено в межах Співдружності Незалежних Держав.

— Затверджено Порядок компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, повʼязаних із сплатою єдиного внеску на загальнообовʼязкове державне соціальне страхування за працевлаштування на нові робочі місця. Порядок передбачає виплату компенсації у розмірі 50% фактичних витрат сплаченого єдиного внеску за працевлаштовану особу на нове робоче місце. Компенсація виплачуватиметься роботодавцям, які протягом року виплачують працівникам заробітну плату в розмірі не менше трьох мінімальних зарплат. Передбачено, що зазначений Порядок надання компенсації набере чинності з 01.01.2024. Затверджено Порядок компенсації субʼєктам малого підприємництва фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообовʼязкове державне соціальне страхування за працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця. Цей Порядок передбачає виплату субʼєктам малого підприємництва компенсації у розмірі фактичних витрат сплаченого єдиного внеску за працевлаштованого на нове робоче місце зареєстрованого безробітного, який був направлений центром зайнятості. Компенсація виплачуватиметься за умови, що строк працевлаштування становитиме не менше ніж на 2 роки, і виплачуватиметься кожний другий місяць впродовж цього періоду.

— Внесено зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, Порядку призначення і виплати державної допомоги сімʼям з дітьми, Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сімʼям, Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сімʼї (домогосподарства) для усіх видів державної соціальної допомоги та постанов КМУ від 07.03.2022 N 215 «Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану» та від 19.04.2022 N 462 «Деякі питання надання пільг та житлових субсидій в умовах воєнного стану». Врегульовано механізм подання документів для призначення допомоги при народженні дитини громадянам, у яких під час тимчасового перебування за межами України народилась дитина, і вони продовжують перебувати за кордоном. Забезпечено надання допомоги малозабезпеченим сімʼям та допомоги на дітей одиноким матерям особам, щодо яких наявна заборгованість роботодавця зі сплати єдиного внеску на загальнообовʼязкове державне соціальне страхування. Запроваджено єдиний підхід до врахування матеріального та майнового стану при призначенні допомоги малозабезпеченим сімʼям, державної допомоги сімʼям з дітьми і житлових субсидій, зокрема, у разі проведення отримувачами зазначених видів державної підтримки платіжних операцій. Врегульовано питання надання житлових субсидій домогосподарствам, до складу яких входять особи, що перебували/перебувають у полоні, та надання житлових субсидій не лише за зареєстрованим, а й за задекларованим місцем проживання тощо.

— Внесено зміни до постанови КМУ від 12.07.2017 N 497 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із психологічної реабілітації постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) таких осіб». Зміни спрямовані на приведення Порядку у відповідність до положень ЗУ «Про Державний бюджет України на 2023 рік» і Порядку та умов надання безоплатної психологічної допомоги особам, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членам сімей таких осіб та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни і членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України відповідно до ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», затверджених постановою КМУ від 29.11.2022 N 1338.

— Внесено зміни до постанови КМУ від 27.05.2022 N 638 «Деякі питання здійснення публічних закупівель нафтопродуктів в умовах воєнного стану з метою зменшення їх дефіциту на внутрішньому ринку». Виключено у зв’язку з втратою актуальності норму, відповідно до якої Міністерству економіки разом з Міністерством фінансів та Міністерством інфраструктури було доручено внести на розгляд КМУ проект акта щодо визначення порядку придбання органами державної влади у АТ «Укрзалізниця» нафтопродуктів для накопичення (приросту) матеріальних цінностей державного матеріального резерву, задоволення потреб національної безпеки та оборони, а також пропозиції щодо можливих джерел компенсації відʼємної різниці між собівартістю нафтопродуктів та ціною їх реалізації на внутрішньому ринку України в разі істотного зменшення логістичних витрат порівняно з аналогічними договорами, що укладаються іншими учасниками ринку.

— Внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 07.02.2001 N 109 «Про затвердження Положення про порядок підготовки національних декларацій згідно з Конвенцією про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення», зокрема в частині покладання на Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України додаткових повноважень у частині підготовки національних декларацій щодо діяльності хімічної промисловості (у чинній редакції Положення цю функцію виконує Держпромполітики).

— Внесено зміни до постанови КМУ від 01.04.2022 N 398 «Деякі питання здійснення фітосанітарних заходів та процедур в умовах воєнного стану». Передбачено, що на території, для якої згідно з Переліком територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ,  не визначена дата завершення бойових дій (дата припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації, фітосанітарні процедури не здійснюються. Встановлено, що на території, для якої згідно з Переліком визначена дата завершення бойових дій (дата припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації, фітосанітарні процедури здійснюються за наявності документа, що підтверджує відсутність на відповідній території ризиків, повʼязаних із вибухонебезпечними предметами.

— Внесено зміни до Ліцензійних умов провадження охоронної діяльності. Доповнено перелік документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії, відомостями про проходження особою служби у військовому резерві або перебування її у військовому оперативному резерві територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військової частини), що зазначені у військовому квитку, контракті, довідці з територіального центру комплектування та соціальної підтримки (додається копія відповідного документа), крім осіб, які не підлягають призову під час мобілізації.

— Внесено зміни до постанови КМУ від 23.12.2022 N 1446 «Про здійснення державних зовнішніх запозичень у 2022 році шляхом залучення кредиту від Citibank N.A. (лондонська філія)» з метою продовження дії основних умов здійснення державних зовнішніх запозичень шляхом залучення кредиту від Citibank N.A. на 2023 рік.

— Затверджено критерії оцінки допустимості державної допомоги субʼєктам господарювання для забезпечення розвитку регіонів та критерії оцінки допустимості державної допомоги субʼєктам господарювання для підтримки середнього та малого підприємництва. Визначено мету надання державної допомоги; категорії отримувачів державної допомоги; максимальний розмір державної допомоги, яка може надаватися; умови та спосіб розрахунку сукупного розміру державної допомоги; витрати, що можуть бути відшкодовані отримувачам державної допомоги. Визнано такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 07.02.2018 N 57 «Про затвердження критеріїв оцінки допустимості державної допомоги субʼєктам господарювання для забезпечення розвитку регіонів та підтримки середнього та малого підприємництва».

— Затверджено, на виконання вимог ЗУ від 01.12.2022 N 2805-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами», перелік іноземних фондових бірж, до торгів на яких допущені акції юридичних осіб (крім юридичних осіб, які є резидентами держави-агресора).

— Внесено зміни до Порядку використання коштів з рахунка Міністерства цифрової трансформації для забезпечення протидії інформаційним загрозам з боку держави-агресора, кіберзахисту, відновлення та розвитку цифрової інфраструктури держави. Закріплено обовʼязок оприлюднення на офіційному вебсайті Мінцифри інформації щодо суми коштів, що надійшли на рахунок Мінцифри, а також залишку коштів на рахунку Мінцифри, пропозицій одержувачів коштів, інформації від одержувачів коштів про використання коштів та виконання запланованих заходів, та визначено строки такого оприлюднення. Змінено перелік одержувачів коштів, а саме виключено з переліку благодійні та громадські організації. Визначено вичерпний перелік напрямів використання коштів з рахунку Мінцифри та закріплено положення щодо виду рахунку, який подається одержувачем коштів для отримання коштів з рахунку Мінцифри, для запобігання ситуацій із накопиченням коштів на рахунках, що передбачають нарахування відсотків на залишки коштів тощо.

— Внесено зміни до Порядку використання коштів для задоволення потреб евакуйованих осіб та осіб, які проживають в деокупованих населених пунктах. Вдосконалено механізм забезпечення виплати грошової допомоги цивільному населенню в деокупованих населених пунктах - разової виплати готівкових коштів особам, які проживають у деокупованих населених пунктах та механізм забезпечення виплати грошової допомоги цивільному населенню, що евакуюється, - разової виплати готівкових коштів евакуйованим особам з населених пунктів, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій (можливих бойових дій), у безпечні райони. Поширено дію Порядку на осіб, які евакуюються автомобільним транспортом.

— Затверджено, на виконання вимог ЗУ від 01.12.2022 N 2805-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами», форму спеціального дозволу на користування надрами, форму спеціального дозволу на користування надрами (щодо видобування корисних копалин місцевого значення на території Автономної Республіки Крим), граничні економічно обґрунтовані строки виконання робіт на ділянці надр (з урахуванням геологічних особливостей), основні види робіт та форми заяв на отримання спеціального дозволу на користування надрами, на продовження строку дії спеціального дозволу на користування надрами, на внесення змін до спеціального дозволу на користування надрами, на внесення змін до угоди про умови користування надрами та щодо ініціювання продажу спеціального дозволу на користування надрами на аукціоні (електронних торгах).

— Внесено зміни до постанови КМУ від 30.08.1999 N 1596 «Про затвердження Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках». Передбачено можливість укладення договорів банківського рахунка з уповноваженими банками, які не мають філій, відділень, представництв за місцем проживання одержувача, в тому числі з банками (необанками), які взагалі не мають власної мережі. Надано одержувачам можливість разом з відкриттям банківського рахунка без відвідування установи банку подавати заяву про виплату пенсії або грошової допомоги через установи уповноважених банків в електронній формі з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису. Внесено зміни до постанови КМУ від 26.02.2022 N 162 «Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану». Передбачено можливість здійснення за бажанням одержувачів та наявністю технічної можливості АТ «Укрпошта» переказу коштів в країну перебування за їхній рахунок. Уточнено процедуру повернення банком Пенсійному фонду України, а саме на його вимогу, сум пенсій, зарахованих на поточні рахунки, відкриті за зверненням органів Пенсійного фонду України, якщо одержувачем, на користь якого було відкрито такий рахунок, не було укладено договір банківського рахунка. Надано одержувачам, які тимчасово проживають за кордоном та отримали тимчасовий захист або статус біженця, можливість відновлювати припинену в період воєнного стану виплату пенсії шляхом надіслання заяви поштою в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду України.

— Затверджено, з метою забезпечення реалізації ЗУ від 13.12.2022 N 2834-IX «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності», Типове положення про координаційну раду з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності при Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевому органі виконавчої влади, органі місцевого самоврядування.

— Внесено зміни до низки постанов КМУ з метою приведення їх у відповідність до ЗУ «Про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо розмежування спортивних заходів і змагань», зокрема, здійснено розмежування слів «спортивних заходів» словами «спортивних заходів та спортивних змагань».

— Затверджено Порядок складення і оприлюднення звіту уповноваженого органу про викиди та перенесення забруднювачів і відходів. Визначено зміст звіту уповноваженого органу, який має включати інформацію про викиди та перенесення забруднювачів і відходів, обʼєкти та дифузні джерела, типи методів, що використовулись для отримання даних, стан участі громадськості у формуванні державної політики у сфері реєстрації викидів та перенесення забруднювачів і відходів. Окреслено процедуру формування звіту уповноваженого органу та оприлюднення звіту уповноваженого органу на офіційному вебсайті Міндовкілля та на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних, поширення такого звіту на запит, а також передання його у рамках міжнародного співробітництва з питань реєстрації викидів та перенесення забруднювачів і відходів.

— Затверджено Порядок відшкодування особами рядового і начальницького складу служби цивільного захисту витрат, пов’язаних з їх утриманням у закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання, які належать до сфери управління Державної служби з надзвичайних ситуацій, або в їх відокремлених структурних підрозділах.

— Внесено зміни до постанови КМУ від 21.08.2013 N 618 «Про встановлення розміру допомоги на поховання і компенсації матеріальних витрат на ритуальні послуги та спорудження надгробка у разі загибелі (смерті) особи рядового чи начальницького складу служби цивільного захисту під час виконання службових обовʼязків членам її сімʼї або особі, яка здійснила її поховання» в частині заміни у назві та постановляючій частині слів «виконання службових обовʼязків» словами «проходження служби». Визнано такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 01.07.2007 N 908 «Про затвердження Порядку та умов виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), травми або поранення, захворювання чи інвалідності осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту».

— Внесено зміни до Порядку використання коштів з рахунка для задоволення потреб охорони здоров’я з метою упорядкування та уточнення процедур розподілу та використання коштів, що надходять у національній та іноземній валюті від фізичних та юридичних осіб, резидентів і нерезидентів в якості благодійної пожертви, гуманітарної допомоги, грантів та дарунків для задоволення потреб охорони здоровʼя.

— Викладено в новій редакції Статут Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. Збільшено у строк до 13.12.2023 статутний капітал Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві на суму 535 млн. 686 тис. гривень із коефіцієнтом відношення суми збільшення 3,67843, встановивши запланований розмір статутного капіталу 735 млн. 686 тис. гривень.

— Внесено зміни у додаток 1 до постанови КМУ від 20.04.2016 N 304 «Про умови оплати праці посадових осіб, керівників та керівних працівників окремих державних органів, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну службу» з метою врегулювання умов оплати праці Голові та членам Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового звʼязку.

— Внесено зміни до переліку лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, що закуповуються на виконання відповідних угод (договорів), укладених особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров‘я. Зокрема, доповнено перелік розділами, які передбачають закупівлю імунобіологічних препаратів для проведення імунопрофілактики населення та закупівлю високовартісного медичного обладнання для закладів охорони здоровʼя, що надають медичну допомогу військовослужбовцям та/або онкологічну медичну допомогу, а також закупівлю медичного і лабораторного обладнання для судово-медичних установ та закладів охорони здоровʼя МОЗ, які забезпечують токсиколого-гігієнічну оцінку та розроблення гігієнічних нормативів і регламентів.

— Затверджено Порядок створення, ведення, доступу до відомостей Єдиного реєстру осіб, в тому числі дітей, депортованих або примусово переміщених у звʼязку із збройною агресією Російської Федерації проти України. Установлено пріоритетні завдання органів державної влади щодо захисту прав та інтересів осіб, в тому числі дітей, депортованих або примусово переміщених, у звʼязку із збройною агресією РФ проти України.

— Утворено Координаційний штаб з питань забезпечення реалізації прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Затверджено склад Координаційного штабу та Положення про нього.

— Внесено змін до Порядку реалізації експериментального проекту щодо здійснення оборонних закупівель безпілотних систем вітчизняного виробництва, якими уточнено заінтересованого суб’єкта сфери безпеки і оборони, в інтересах якого може здійснюватися закупівля безпілотних систем Міноборони та/або Адміністрацією Держспецзв’язку (уповноваженими ними службами державного замовника).

— Затверджено Положення про інформаційну систему «Програмна платформа для розгортання та супроводження державних електронних реєстрів» та Порядок використання програмного забезпечення «Програмна платформа для розгортання та супроводження державних електронних реєстрів».

— Внесено зміни до Порядку реалізації експериментального проекту щодо будівництва, ремонту та інших інженерно-технічних заходів із захисту об’єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору критичної інфраструктури. Передбачено, що у випадку, якщо реалізація експериментального проекту здійснюється за рахунок коштів операторів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору критичної інфраструктури, такі оператори є замовниками робіт (послуг) з будівництва, ремонту та інших інженерно-технічних заходів із захисту належних їм обʼєктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору критичної інфраструктури.

— Внесено зміни до постанов КМУ від 27.12.2001 N 1764 «Про затвердження Порядку державного фінансування капітального будівництва» і від 04.12.2019 N 1070 «Деякі питання здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти». Передбачено незарахування до строку, на який ДП «Дирекція з будівництва «Меморіал жертв Голодомору» була здійснена попередня оплата (виплата авансу) за договорами про закупівлю будівельних робіт за капітальними видатками щодо обʼєкту «Реконструкція першої черги Меморіального комплексу памʼяті жертв Голодоморів в Україні з будівництвом другої черги Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» Меморіального комплексу памʼяті жертв Голодомору в Україні по вул. Лаврській, 3, у Печерському районі м. Києва, до 31.12.2023 року.

— Внесено зміни до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році. Передбачено у 2023 році новий пакет медичних послуг «Медичний огляд осіб, який проводиться при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки» з метою удосконалення реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення та проходження медичного огляду осіб щодо придатності до військової служби.

— Призначено академічну стипендію Кабінету Міністрів України 76 студентам закладів вищої освіти на I семестр 2022/2023 навчального року та 15 аспірантам на 2023/2024 навчальний рік.

— Внесено зміни до складу наукової ради Національного фонду досліджень. Зокрема, зі складу наукової ради виключено 16 членів, чиї повноваження закінчились 27.12.2022 (члени наукової ради із строком повноважень 4 роки), та включено 16 осіб, які обрані Ідентифікаційним комітетом Фонду до складу наукової ради - членів наукової ради із строком повноважень 4 роки, з метою забезпечення оновлення половини складу наукової ради.

— Затверджено план заходів з реалізації Стратегії забезпечення державної безпеки, який спрямований на виконання завдань Стратегії, що забезпечують попередження, своєчасне виявлення і запобігання зовнішнім та внутрішнім загрозам державній безпеці України, припинення розвідувальних, терористичних, диверсійних та інших протиправних посягань спеціальних служб іноземних держав, а також організацій, окремих груп та осіб на державну безпеку України, усунення умов, що призводять до цих загроз та причин їх виникнення. План заходів з реалізації Стратегії передбачає визначення конкретних завдань, перелік їх виконавців, строк виконання та очікуваний результат.

— Перейменовано Новоград-Волинську районну державну адміністрацію Житомирської області на Звягельську районну державну адміністрацію Житомирської області.

— Затверджено план дій з реалізації Стратегії зовнішньополітичної діяльності України.

— Здійснено перерозподіл видатків, передбачених Міністерству молоді та спорту на 2023 рік у загальному фонді державного бюджету, шляхом: зменшення обсягу видатків споживання за програмою «Підготовка і участь національних збірних команд в Паралімпійських і Дефлімпійських іграх» на 121 млн. 948,5 тис. гривень; збільшення обсягу видатків споживання за програмою «Розвиток спорту серед осіб з інвалідністю та їх фізкультурно-спортивна реабілітація» на 41 млн. 900,2 тис. гривень та збільшення обсягу видатків споживання за програмою «Розвиток фізичної культури, спорту вищих досягнень та резервного спорту» на 80 млн. 048,3 тис. гривень.

— Здійснено в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству культури та інформаційної політики на 2023 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків шляхом зменшення обсягу видатків споживання за програмою «Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб, збирання, обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, фінансова підтримка системи державного іномовлення України» на 100 млн. гривень та встановлення обсягу видатків розвитку за програмою «Фонд розвитку закладів загальнодержавного значення, в тому числі їх будівництво» на 100 млн. гривень для забезпечення продовження робіт на обʼєкті «Реконструкція I черги Меморіального комплексу памʼяті жертв Голодоморів в Україні з будівництвом IІ черги Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» Меморіального комплексу памʼяті жертв Голодомору в Україні по вул. Лаврській, 3 у Печерському районі м. Києва», — сказано в сообщении.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська