Кабмин провел заседание: какие решения приняли 30 мая

16:59, 30 мая 2023
Правительство утвердило Порядок предоставления компенсации за уничтоженные объекты недвижимого имущества и внесло изменения в Положение о подготовке и проведении призыва граждан Украины на срочную военную службу и принятие призывников на военную службу по контракту.
Кабмин провел заседание: какие решения приняли 30 мая
Фото: kmu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Во вторник, 30 мая, Кабинет Министров Украины провел заседание, в ходе которого рассмотрел ряд важных вопросов. Об этом сообщил представитель КМУ в Верховной Раде Тарас Мельничук.

«-  Схвалено проект Закону «Про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я». Законопроектом передбачено створення на території Вишгородського району Київської області парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я» загальною площею 138,5937 гектара за рахунок земель державної власності, що надаються йому в постійне користування. Передбачено також утворення спеціальної адміністрації парку-пам’ятки у сфері управління Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

-  Внесено зміни до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом. Визначено підстави для надання відстрочки від призову на строкову військову службу призовнику, який має дитину (дітей) віком до 18 років і виховує її (їх) самостійно. Визначено підстави для звільнення від призову на строкову військову службу призовників: які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років; які виховують дитину з тяжкими захворюваннями;

які мають дружину з числа осіб з інвалідністю; які здійснюють догляд за особами з інвалідністю або за особами, які його потребують тощо.

-  Внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для проведення інвентаризації земель та оновлення картографічної основи Державного земельного кадастру. Виключено з Порядку положення, які стосуються Угоди про позику (Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство») між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку N 8973-UA, у звʼязку з її реструктуризацією.

-  Внесено зміни до Порядку користування радіочастотним спектром для потреб дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних організацій в Україні та військових формувань іноземних держав, що тимчасово перебувають на території України, а також для потреб іноземних юридичних осіб під час здійснення ними висвітлення спортивних, культурних та інших заходів в Україні. Зміни спрямовані на надання Представництву Організації Обʼєднаних Націй (ООН) можливості використовувати радіочастотний спектр для встановлення звʼязку між підрозділами під час виконання гуманітарних місій в Україні.

-  Внесено зміни до постанов КМУ від 30.06.2021 N 734 «Про реалізацію експериментального проекту щодо проведення іспиту у формі компʼютерного тестування для підтвердження кваліфікації моряків» і від 30.12.2022 N 1499 «Деякі питання присвоєння звань особам командного складу морських суден». Зокрема, внесено зміни до Положення про звання осіб командного складу та порядок їх присвоєння та Порядку реалізації експериментального проекту щодо проведення іспиту у формі компʼютерного тестування для підтвердження кваліфікації моряків задля спрошення та удосконалення процедур присвоєння звань особам командного складу та видачі кваліфікаційних документів морякам. Серед іншого, удосконалено деякі формулювання з метою більш чіткого їх розуміння, уточнено переліки документів, що додаються до заяви про отримання кваліфікаційних документів.

-  Внесено зміни до постанови КМУ від 12.04.2023 N 381 «Про затвердження Порядку надання компенсації для відновлення окремих категорій обʼєктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, з використанням електронної публічної послуги «єВідновлення». Передбачено можливість надання документів щодо компенсації за пошкоджене нерухоме майно у паперовій формі через центр надання адміністративних послуг, орган соціального захисту населення або нотаріуса. Окреслено організацію безпечного поводження з відходами від руйнувань, будівництва та знесення (демонтажу); мінімізацію негативного впливу на здоровʼя людей, навколишнє природне та соціальне середовище під час виконання робіт з відновлення експлуатаційної придатності обʼєкта. Також передбачено запровадження вибіркового та комплексного моніторингу розгляду заяв на виплату компенсації та верифікації цільового використання коштів компенсації за пошкоджене нерухоме майно тощо.

-  Затверджено Порядок надання компенсації за знищені обʼєкти нерухомого майна. Передбачено, що компенсація буде надаватися заявникам для фінансування:

будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку - шляхом перерахування на поточний рахунок отримувача грошових коштів; придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджений в майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) - з використанням житлового сертифікату. Розмір компенсації встановлюється на рівні не нижче вартості спорудження житла відповідної площі, розрахованої за показником опосередкованої вартості у регіонах України відповідно до місцезнаходження такого майна.

-  Внесено зміни у додатки 1 і 5 до постанови КМУ від 27.12.2022 N 1466 «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2023 рік». Включено цукор (товарна позиція згідно з УКТЗЕД 1701) до додатку 1 «Обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню» Постанови N 1466 з обсягом квоти 0 тонн та періодом ліцензування з 5 червня по 15 вересня 2023 року, виключивши відповідну позицію цукру із додатку 5 «Перелік товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню»зазначеної Постанови.

-  Призначено, відповідно до частини четвертої статті 8 ЗУ «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві», членами ради Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві Каву Олександра Степановича та Карпенка Сергія Володимировичая як представників держави.

-  Утворено делегацію Уряду України для участі в переговорах з метою підготовки тексту проекту Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про співробітництво в боротьбі із злочинністю. Затверджено директиви делегації Уряду України для участі в переговорах.

-  Внесено зміни до розпорядження КМУ від 23.12.2022 N 1197 «Деякі питання управління державним підприємством «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом». Передано Мінекономіки повноваження субʼєкта управління (Кабінету Міністрів України) стосовно прийняття рішення про обрання субʼєкта оціночної діяльності (оцінювача) майна підприємства, затвердження умов договору, що укладатиметься з ним, та встановлення розміру оплати його послуг (у разі неутворення наглядової ради).

-  Схвалено проект Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про будівництво автодорожнього прикордонного мостового переходу через річку Дністер на українсько-молдовському державному кордоні в районі населених пунктів Ямпіль-Косеуць. Визнано таким, що втратило чинність, розпорядження КМУ від 19.01.2022 N 61 «Про підписання Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про будівництво автодорожнього прикордонного мостового переходу через річку Дністер на українсько-молдовському державному кордоні в районі населених пунктів Ямпіль- Косеуць».

-  Затверджено розподіл у 2023 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, та визнані особами з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи відповідно до пунктів 11-14 частини другої статті 7 або учасниками бойових дій відповідно до пунктів 19-21 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов, в обсязі 2 млрд. 3 млн. 487,383 тис. гривень», - сообщил он.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області