Результаты экзамена на магистратуру и аспирантуру будут перечислены из-за ряда ошибок в тестах

11:22, 3 июля 2024
Апелляционная комиссия поменяет результаты участников ЕВИ.
Результаты экзамена на магистратуру и аспирантуру будут перечислены из-за ряда ошибок в тестах
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Поступающим в магистратуру и аспирантуру будут перечислены результаты экзамена по выявлению технических ошибок в отдельных тестах общей учебной компетентности. Об этом сообщили в Украинском центре оценки качества образования, комментируя наличие технических ошибок в тесте.

В частности, в УЦОКО объяснили наличие технических ошибок, возникших на этапе верстания ТЗНК в среде онлайн-тестировщика, аномальным увеличением количества желающих сдавать экзамен, что привело к необходимости разработки значительно большего количества тестовых форм по иностранному языку и ТЗНК.

Поскольку разработка тестов является длительным и технологически сложным процессом, специалистам УЦОКО удалось подготовить необходимое количество качественных тестовых форм, однако не удалось избежать некоторых технических ошибок.

Учитывая обнаруженные ошибки и с целью обеспечения соблюдения прав поступающих, апелляционной комиссией УЦОКО будут приняты обоснованные решения относительно задач, в которых обнаружены ошибки, и изменены результаты тех участников, которые в рамках ЕВИ выполняли соответствующие задачи.

В УЦОЯО навели стимульні матеріали (ситуації) та завдання, щодо яких є певні застереження, а надалі запропонували пояснення.

Пояснення

Опис помилки

Під час верстання стимульного матеріалу (опису ситуації 2) було допущено помилку в табличних даних: у рядку «Михайло» в колонці «Час обслуговування клієнтів у пункті оренди, хвилини» було вказано число 9 замість необхідного 3.

Завдання 22

Унаслідок помилки в стимульному матеріалі в завданні 22, що стосувалося цього матеріалу й спиралося на табличні дані в ньому, серед запропонованих варіантів відповідей не виявилося правильної відповіді.

На схемі нижче представлено порядок і час обслуговування чотирьох друзів (де М – Михайло, І – Іван, К – Катерина, С – Софія) відповідно до умов і табличних даних, які учасники бачили в середовищі тестування.

Відповідно правильною відповіддю на завдання 22 є 34  хвилини, однак такого варіанта відповіді серед запропонованих не було.

Завдання 23

Якщо говорити про завдання 23, то попередньо важливо наголосити на таких двох позиціях. По-перше, попри те, що в описі ситуації в табличних даних було допущено помилку, у самому завданні було запропоновано варіант відповіді, який задовольняв змінену умову, тобто серед варіантів відповіді була правильна. По-друге, для виконання цього завдання дані, отримані під час розв’язання завдання 22, не є необхідними, адже, як було зазначено вище, усі завдання в ТЗНК є атомарними.

Виконуючи завдання 23, потрібно було для заданого порядку черги порівняти два варіанти обслуговування: за умови 1 або 2 працівників в пункті оренди квадроциклів.

І варіант: у пункті оренди 1 працівник:

ІІ варіант: у пункті оренди 2 працівники:

Таким чином, правильною відповіддю на це завдання є «зменшиться на 2 хвилини».

Завдання 24

Хоча завдання 24 до ситуації 2 вище не подано, принагідно зауважимо, що технічна помилка в стимульному матеріалі не могла вплинути на вибір правильної відповіді на це завдання.

Пояснення

Опис помилки

У стимульному матеріалі (ситуація 3), до якого в ТЗНК було запропоновано завдання 25-27, помилок не було. Натомість одрук трапився в числових значеннях, які було запропоновано як варіанти відповідей у завданні 25: замість необхідного значення 87,3 було подано значення 78,6.

Завдання 25

Як видно з графіка в стимульному матеріалі, урожай зернових і зернобобових культур у 2022 р. зменшився на 37 % порівняно з 2021 р. Тобто 55 млн т становлять 100%-37%=63% від урожаю 2021 р. Отже, урожай у 2021 р. становив  (55⋅100)/63=87,3 млн т.

Завдання 26 і 27

Розв’язання завдань 26 і 27 не залежить від відповіді на завдання 25.

З огляду на виявлені помилки та з метою забезпечення дотримання прав вступників апеляційною комісією УЦОЯО будуть прийняті обґрунтовані рішення щодо завдань 22 і 23, що стосуються ситуації 2, та завдання 25, що стосується ситуації 3, і змінено результати тих учасників, які в межах ЄВІ виконували відповідні завдання.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua и на Google Новости SUD.UA, а также на наш VIBER, страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Іванна Климпуш-Цинцадзе
    Іванна Климпуш-Цинцадзе
    голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу
  • Маргарита Цховребова
    Маргарита Цховребова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Ольга Собина
    Ольга Собина
    суддя Сумського апеляційного суду