Що бентежить народних депутатів у законопроекті про адвокатуру, відео

16:25, 6 декабря 2018
Члени Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя розповіли про зауваження до законопроекту 9055 про реформу адвокатури.
Що бентежить народних депутатів у законопроекті про адвокатуру, відео
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Члени Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя рекомендували законопроект №9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» до голосування у першому читанні. Таке рішення депутати ухвалили під час засідання за участі представників Ради Європи та адвокатів, яке відбувалося 4 грудня. 

На думку експертів Ради Європи, найбільш позитивні досягнення законопроекту стосуються розширення прав і гарантій адвокатів, що, серед іншого, включають участь адвокатів у всіх слідчих чи процесуальних діях, участь у яких має право брати клієнт; безперешкодний доступ до приміщень суду, прокуратури, поліції, Міністерства внутрішніх справ та правоохоронних органів; ідентифікований доступ до всіх державних реєстрів; посилення захисту інформації в рамках адвокатської таємниці, включно з нерозголошенням навіть за наявності дозволу клієнта, а також використання будь-яких технічних засобів без спеціального дозволу. 

Втім, проект Закону, запропонований Президентом, буде ще доопрацьовуватися. У цьому переконаний голова підкомітету з питань діяльності адвокатури та регулювання надання правової допомоги громадянам Андрій Помазанов. 

«У мене, як у профільного керівника і адвоката в минулому, є багато зауважень до цього законопроекту. Це стосується як доступу до професії, який є, на мою думку, обмеженим, так і порядку обмеження трудових прав адвокатів, і участі адвокатів у державній службі. І місцеве самоврядування, яке змінюється. Багато можна говорити і про введення нового поняття щодо зловживання процесуальними правами», — зазначив Андрій Помазанов.

За словами народного депутата, члена Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслана Сидоровича, в запропонованій законодавчій ініціативі є поле для праці. На його думку, ідея щодо якісного представництва інтересів в судах лише адвокатами була імплементована в Конституцію передчасно. Таку норму варто було б впровадити років через 10-15. Спочатку ж слід завершити якісну реформу судів, заново провести реформу прокуратури, реформувати систему безоплатної правової допомоги та юридичної освіти (єдиний екзамен для представників юридичних професій: прокурорів, адвокатів, суддів, нотаріусів).

Відзначимо, що керівники провідних юрфірм звернулися до спікера Андрія Парубія та голови Комітету Руслана Князевича із проханням ухвалити законопроект №9055 у першому читанні як такий, що «дозволяє забезпечити  прогресивний розвиток адвокатури в інтересах суспільства і в цілях забезпечення справедливого правосуддя».

З аналогічним закликом виступили і експерти Реанімаційного пакету реформ. Вони закликали депутатів підтримати проект закону у першому читанні та доопрацювати його з урахуванням зауважень і пропозицій експертного середовища перед ухваленням у другому.

Минулого тижня із листом про підтримку законопроекту до Верховної Ради звернулася міжнародна антикорупційна організація Transparency International.

Більше інформації дізнаєтеся з наступного відеосюжету.

Автор: Наталья Мамченко Автор:
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду