Чи заморозять суддівські зарплати та чому Комітет вирішив викликати міністра фінансів на засідання, відео

19:04, 6 февраля 2020
Заморожування суддівських окладів: чому під час засідання Комітету з питань правової політики прозвучала пропозиція висловити недовіру Міністру фінансів Оксані Маркаровій.
Чи заморозять суддівські зарплати та чому Комітет вирішив викликати міністра фінансів на засідання, відео
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Підвищення суддівської винагороди для місцевих, апеляційних та вищих спецсудів, незважаючи на пряму норму Закону «Про судоустрій і статус суддів», намагаються зупинити. Про це йдеться у законопроекті 2670, який напередодні Нового року, 23 грудня, вніс до Верховної Ради Кабінет Міністрів України.

«Відповідно до проєкту Закону відтерміновується на один рік норма Закону щодо визначення з 01.01.2020 посадових окладів для судді місцевого суду у розмірі 30 прожиткових мінімумів та для судді апеляційного суду та вищого спеціалізованого суду — 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 01 січня календарного року.

Відповідно, у 2020 році розмір посадових окладів становитиме для судді місцевого суду 25 прожиткових мінімумів, а для судді апеляційного суду та вищого спеціалізованого суду — 40 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року», — зазначено у законопроекті.

Реалізація проекту закону дозволить забезпечити збалансування державного бюджету, вважають в уряді. Як пояснення КМУ наводить наступні аргументи.

«Конституційний Суд України у своєму рішенні від 25.01.2012 №3-рп/2012 установив, що передбачені законами соціально-економічні права не є абсолютними.

Механізм реалізації цих прав може бути змінений державою, зокрема, через неможливість їх фінансового забезпечення шляхом пропорційного перерозподілу коштів з метою збереження балансу інтересів усього суспільства», — зазначено в пояснювальній записці.

«Пані Маркарова вважає нас «лохами»: мене, вас, всю країну… Ми маємо на сьогоднішній день дуже гарну позицію КМУ, який на кожному кроці каже про збалансований бюджет. Є при цьому обіцянка пані Маркарової, що будуть ці виплати закриті — ті, які зараз Кабмін пропонує заморозити. Я пропоную членам Комітету висловити недовіру пані Маркаровій», — закликав член Комітету ВР з питань правової політики Сергій Демченко під час засідання 5 лютого.

Подробиці обговорення дивіться в сюжеті «Право ТВ».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді