Королева-консорт Камілла: 10 цікавих фактів про дружину короля Великої Британії Чарльза III

20:29, 11 вересня 2022
Чарльз і Камілла Паркер-Боулз піддавалися критиці суспільства протягом багатьох років після того, як їхній роман був підтверджений у пресі.
Королева-консорт Камілла: 10 цікавих фактів про дружину короля Великої Британії Чарльза III
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Король Чарльз III змінив свою матір королеву Єлизавету II на британському престолі. Йому 73 роки і він став найстаршим королем в історії Британії.

Дружина короля Чарльза III більше не має титулу герцогині Корнуольської, тепер її титул звучить так — королева-консорт або королева Камілла. Цей титул Каміллі надала ще за життя королева Єлизавета II, сталося це в лютому 2022 року, з позначкою, що користуватися титулом Камілла зможе тоді, коли її чоловік стане королем. Тобто з 8 вересня 2022 року.

«Коли прийде час, мій син Чарльз стане королем, я знаю, що ви надасте йому та його дружині Каміллі таку ж підтримку, як і мені; і я щиро бажаю, щоб коли цей час прийде, Камілла була відома як королева-консорт, оскільки вона продовжує свою вірну службу», — сказала тоді Єлизавета II.

Для короля Чарльза шлюб з Каміллою Паркер-Боулз – другий. Спочатку він був одружений з легендарною принцесою Діаною, з якою виховав двох синів – Вільяма та Гаррі. Проте через зради Чарльза з Каміллою у 1996 році вони офіційно розлучились. У пресі неодноразово розповідали про напружені стосунки королеви з Діаною, проте нові відносини сина вона теж не одобрювала. Втім, у 2005 році з благословення Її Величності Чарльз одружився вдруге на Каміллі, яка до цього теж мала чоловіка і розлучилась у 1995 році. З того часу подружжя постійно разом, а Камілла отримала титул герцогині Корнуольської, який тепер перейшов Кейт Міддлтон та принцу Вільяму.

Які обов'язки у королеви-консорта?

Роль королеви-консорта насамперед у тому, щоб надавати монарху підтримку у його робочих буднях.

На відміну від правлячого короля чи королеви, консорт не має офіційних посад у структурі уряду, і навіть встановлених обов'язків.

Очікується, що Камілла продовжить роботу як член королівської сім'ї як і раніше, проте тепер вона також підтримуватиме Чарльза в його ролі короля.

Будучи дружиною монарха, вона стане державним радником. Ці позиції займають п'ять членів королівської сім'ї, які можуть виконувати певні обов'язки від імені короля, коли він перебуває за кордоном чи хворіє. Наприклад, це підписання документів та отримання вірчих грамот нових послів у Сполученому Королівстві.

10 цікавих фактів про Каміллу:

1. Камілла трохи старша за принца Чарльза. Вона народилася 17 липня 1947 року, а він — 14 листопада 1948 року. Вони далекі родичі — дев’ятиюрідні брат та сестра. Прабабуся Камілли Аліса Кеппел була давньою коханкою прапрадіда Чарльза, сина королеви Вікторії та спадкоємця короля Едуарда Сьомого. Її дівоче ім'я Камілла Розмарі Шанд.

2. Каміллу та принца Чарльза познайомив їхній спільний друг у 1971 році. Їм обом подобалося разом грати у поло. Проте у 1973 році принца Чарльза відправили за кордон для проходження служби в Королівському флоті. Припускають, що у такий спосіб королівська сім'я хотіла припинити його стосунки з Каміллою, яку деякі в королівських колах вважали невідповідною парою для майбутнього короля.

3. Поки принц Чарльз був у від'їзді Камілла вийшла заміж за кавалерійського офіцера Ендрю Паркер Боулза у липні 1973 року. Примітно, що до свого одруження з Каміллою у нього був зв’язок з принцесою Анною, молодшою сестрою принца Чарльза. Через роки вони з принцесою Анною зберегли тісну дружбу та спільні інтереси — кінний спорт.

4. Камілла та Ендрю Паркер Боулз прожили у шлюбі 22 роки і розлучилися у 1995 році. У пари двоє дітей — Том і Луїза та п’ятеро онуків. Принц Чарльз є хрещеним батьком Тома.

5. Романтичні стосунки Камілли та принца Чарльза офіційно тривають понад 25 років. Згідно з офіційною біографією сина королеви Єлизавети Принц Уельський: біографія Джонатана Дімблбі їхній роман почався в 1986 році, після того, як за словами самого принца, їхній шлюб із принцесою Діаною був «безповоротно зруйнований». Вперше принц Чарльз публічно розповів про роман із Каміллою у 1994 році в інтерв'ю Дімблбі.

«Місіс Паркер Боулз — мій великий друг. У мене багато друзів. Мені жахливо пощастило, що в мене так багато друзів, яких я вважаю чудовими і які повністю змінили моє життя, яке інакше стало б нестерпним. Вона була другом протягом дуже довгого часу, поряд з багатьма іншими друзями, і продовжуватиме залишатися другом протягом дуже довгого часу».

Широка публіка ж дізналася про їхній роман у 1992 року з біографії принцеси Діани Ендрю Мортона Діана: її правдива історія, яка містила звинувачення у невірності принца Чарльза.

6. Принц Чарльз та Камілла побралися цивільним шлюбом 9 квітня 2005 року у Віндзорській ратуші в Лондоні. Свідком на весіллі був старший син принца Чарльза, принц Вільям. Королева Єлизавета II та принц Філіп не були присутні на весільній церемонії, але прийшли на благословення шлюбу до каплиці Святого Георгія у Віндзорському замку.

7. До того, як вийти заміж за принца Чарльза та стати частиною британської королівської родини Камілла Паркер Боулз працювала асистентом у компанії, яка займалася дизайном інтер'єрів Colefax and Fowler.

8. Пара живе у будинку Кларенс-Хаус у Лондоні, розташованому між Трафальгарською площею та Букінгемським палацом.

9. Камілла любить собак. Зараз у них з принцом Чарльзом живуть два Джек Рассел тер'єра — Бет і Блюбелл. Останнього кілька років тому вона взяла з притулку Battersea Cats and Dogs Home, покровителем якого вона є.

10. Камілла є покровителькою кількох благодійних організацій, зокрема Національного товариства остеопорозу. Її мати та бабуся померли від цієї хвороби кісток. Королева-консорт багато років докладає всіх зусиль із просування досліджень боротьби з хворобою.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вікторія Кицюк
    Вікторія Кицюк
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Олег Дзюба
    Олег Дзюба
    суддя Господарського суду Харківської області