У РФ заборонили продавати нові iPhone 14, але магазини все одно приймають замовлення у росіян

13:09, 20 вересня 2022
Жоден з ритейлерів не отримав дозвіл на легальний продаж iPhone 14.
У РФ заборонили продавати нові iPhone 14, але магазини все одно приймають замовлення у росіян
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Росії заборонили продавати нові iPhone 14 навіть через «паралельний імпорт». Про це повідомляє «Медуза».

Так, після повномасштабного російського вторгнення в Україну компанія Apple відмовилася постачати свою продукцію до терористичної країни, після чого уряд РФ включив товари Apple до списку для так званого «паралельного імпорту» (тобто ретейлери можуть постачати по «паралельному імпорту» товари без дозволу правовласників).

Але асоціація торгових компаній та товаровиробників електропобутової та комп'ютерної техніки заявила, що нові телефони, у тому числі iPhone 14, «не можуть легально перебувати на російському ринку» без особливих дозволів.

У заяві сказано, що ретейлери можуть продавати телефони, якщо у них є сертифікати, декларації та спеціальна нотифікація щодо характеристик шифрувальних засобів та товарів ЄАЕС або висновок Центру з ліцензування, сертифікації та захисту державної таємниці ФСБ.

Представник Асоціації торгових компаній та товаровиробників електропобутової та комп'ютерної техніки сказав, що йому «невідомо, щоб хтось у Росії або ЄАЕС отримав усі необхідні документи для продажу iPhone 14». Як вказується, в Єдиному реєстрі нотифікацій ЄАЕС не згадується, що на нові моделі iPhone видали такий документ.

Натомість деякі російські магазини, хоч і не мають документів і дозволів, вже відкрили передзамовлення на смартфони. Наразі ж деякі відмовилися коментувати ситуацію.

«Російська асоціація торгових компаній та товаровиробників електропобутової та комп'ютерної техніки (РАТЕК) звернула увагу на те, що жоден з маркетплейсів, які вже приймають замовлення на iPhone 14, не отримав нотифікацію про характеристики шифрувальних засобів та товарів ЄАЕС — або висновок центру ліцензування та захисту державної таємниці за ФСБ. Без цього документа у Росії не можна продавати смартфони», - пише видання.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки