Зняті хіджаби та відрізане волосся: в Ірані посилюються протести після загибелі 22-річної студентки, відео

22:21, 21 вересня 2022
В Ірані досягли масштабного розмаху протести, спровоковані смертю 22-річної Махси Аміні, затриманої іранською поліцією норовів за «неправильне» носіння хіджабу.
Зняті хіджаби та відрізане волосся: в Ірані посилюються протести після загибелі 22-річної студентки, відео
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Ірані тривають протести, що почалися після смерті 22-річної студентки Махси Аміні, затриманої за "неправильне" носіння хіджабу поліцією норовів. 

На знак протесту жінки по всій країні спалюють хіджаби та відрізають собі волосся.

Поліція застосувала сльозогінний газ для розгону натовпу чисельністю до тисячі осіб, повідомляє офіційне інформаційне агентство IRNA.

За повідомленнями, одного поліцейського було вбито і четверо отримали поранення внаслідок запеклих сутичок у місті Шираз на півдні країни.

Мітингувальники блокували вулиці, кидали у силовиків каміння, підпалювали поліцейські машини та сміттєві баки та скандували антиурядові гасла.

Демонстрації почалися після того, як у п'ятницю влада оголосила про смерть Аміні після її арешту поліцією норовів, відповідальної за дотримання суворого дрес-коду для жінок.

Аміні була заарештована в столиці минулого тижня іранською поліцією норовів за обвинуваченням у порушенні закону, згідно з яким жінки повинні покривати волосся хіджабом або хусткою, а руки та ноги - вільним одягом.

Через три дні після затримання Аміні померла. За версією влади, смерть сталася через "зупинку серця". Але родичі покійної стверджують, що дівчина ніколи не мала жодних проблем із серцем. Вони підозрюють, що постраждала померла від завданих їй побоїв.

Виконувач обов'язків Верховного комісара ООН з прав людини Нада аль-Нашиф раніше посилалася на повідомлення про те, що поліцейські били Аміні.

"Трагічна смерть Махси Аміні та твердження про тортури та жорстоке поводження мають бути оперативно, неупереджено та ефективно розслідовані незалежним компетентним органом, який, зокрема, забезпечить доступ її сім'ї до правосуддя та істини", - сказала Нашиф.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду