Верховний суд США вирішить, чи може ШІ бути патентним «винахідником»

19:42, 18 березня 2023
До Верховного суду США звернувся вчений Стівен Талер.
Верховний суд США вирішить, чи може ШІ бути патентним «винахідником»
Фото: mckinsey.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вчений Стівен Талер, який розгорнув глобальну кампанію з видачі патентів на винаходи, створені системою штучного інтелекту (ШІ), у п'ятницю, 17 березня, звернувся до Верховного суду США, передає Economic Times.

Він звернувся до Верховного суду з клопотанням про перегляд рішення апеляційного суду про те, що патенти можуть бути видані лише винахідникам-людям і що його система штучного інтелекту не може бути законним творцем винаходів, які вона створила.

Талер заявив, що ШІ використовується для інновацій у різних областях, від медицини до енергетики, і що відмова від патентів, створених ШІ, «обмежує здатність нашої патентної системи — і заважає наміру Конгресу — оптимально стимулювати інновації та технічний прогрес».

За словами вченого, його система DABUS, скорочено від Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience, створила унікальні прототипи.

Відомство за патентами та товарними знаками США та федеральний суд Вірджинії відхилили заявки на патенти на винаходи на тій підставі, що DABUS не є фізичною особою. Апеляційний суд Федерального округу США минулого року залишив у силі ці рішення та заявив, що патентне законодавство США недвозначно вимагає, щоб винахідники були людьми.

У заяві Талера Верховному суду сказано, що закон не слід тлумачити як таким, що вимагає винахідника-людину. «Ніде в тексті Закону про патенти Конгрес не обмежував термін «винахідник» - або слово «індивідуум» у його визначенні - тільки фізичними особами», - вважає Талер.

За його словами, такі закони як Закон про патенти «використовують широкі формулювання, ціль яких пристосуватись до технологічних змін».

Нагадаємо, Талер також подавав заявки на патенти DABUS в інших країнах, включаючи Велику Британію, Південну Африку, Австралію та Саудівську Аравію. Раніше Верховний суд Великої Британії заслухав його справу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва