Україна не ділилася із США планом майбутнього контрнаступу, – AP

18:18, 14 квітня 2023
У ЗМІ стверджують, що українська сторона сумнівалася в здатності Вашингтону зберегти таємниці.
Україна не ділилася із США планом майбутнього контрнаступу, – AP
Джерело фото: Associated Press
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Відносний спокій українського керівництва і занепокоєність американських очільників щодо витоку секретних документів, які, містили, зокрема дані щодо підготовки до українських наступів, пояснили у виданні AP.

За даними ЗМІ, заяви української сторони про те, що злив документів не може завдати значної шкоди Україні та вплинути на її контрнаступ пов'язані з тим, що вони тривалий час не ділилися найбільш конфіденційною оперативною інформацією з Вашингтоном.

У виданні кажуть, що Київ сумнівався у здатності Вашингтону зберегти таємниці, а тому не ділився з ним найважливішими даними.

Цього тижня офіційні особи України і США наголосили, що лише українська сторона знає деякі бойові плани та іншу оперативну інформацію. Це означає, що витоку секретних військових документів, включно з оцінкою сильних і слабких сторін України на полі бою проти рф, наразі, можливо, буде недостатньо, щоб змінити хід війни, припускають у AP.

«У них є чудовий план... але тільки президент Зеленський і його керівництво справді знають усі деталі цього плану», – сказав глава Міноборони США.

Тим не менш, США вважають витік інформації серйозним. Документи містять конфіденційну інформацію про Україну, Південну Корею, Ізраїль, Об’єднані Арабські Емірати та інші країни, яка раніше не повідомлялася.

Високопоставлені чиновники адміністрації Байдена працюють над тим, щоб зупинити потік секретної інформації в соціальні мережі та веб-сайти та запобігти будь-якій тривалій шкоді для відносин із союзниками та стратегічними партнерами.

І все ще може спливти більш шкідливий матеріал. Витік документів продовжує з’являтися в мережі, і майбутні викриття можуть бути більш згубними для України, ніж ті, які були оприлюднені досі, вважають у виданні.

В Україні тим часом вказують на те, що документи містять багато інформації, яка не відповідає дійсності. Зокрема, міністр оборони України назвав витік інформації цілеспрямованою інформаційною операцією на користь рф з метою «знизити рівень довіри між союзниками».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді