Перший витік даних Пентагону стався через 48 годин після вторгнення рф в Україну, — ЗМІ

10:18, 22 квітня 2023
Обвинувачений у зливі файлів Джек Тейшейра публікував інформацію ще в лютому 2022 року.
Перший витік даних Пентагону стався через 48 годин після вторгнення рф в Україну, — ЗМІ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Публікація конфіденційних матеріалів американських спецслужб, у тому числі оцінки дій рф в Україні, почалася набагато раніше, ніж вважалося раніше: перші документи були опубліковані Тейшерою більше року тому в набагато більшій групі в соцмережі Discord. Про це повідомляє The New York Times.

Обвинувачений у зливі файлів Джек Тейшейра публікував інформацію ще в лютому 2022 року. Це були деталі про роботу розвідки росії, допомогу партнерів Україні, жертви серед росіян та українців. Інформація бал розміщена ще в одній групі на платформі, назва якої досі не була згадана в звинуваченні, пред'явленому Тейшейрі. У групі, за даними NYT, було близько 600 учасників.

На даний момент виданню не відомо, чи знає влада про секретні матеріали, розміщені в цій групі.

Серед викладених там даних, як стверджує газета - подробиці про російські та українські втрати, інформація про дії російських спецслужб та дані про допомогу, яку надає Україна. Користувач стверджував, що інформацію було отримано ним із секретних матеріалів Агентства національної безпеки, Центрального розвідувального управління та інших американських спецслужб.

На відміну від закритої групи Thug Shaker Central, про яку було відомо досі, адреса другої групи була вказана на її публічному каналі в YouTube, і доступ до неї нібито можна було легко отримати за лічені секунди.

Ланцюжок цифрових доказів, зібраних NYT, пов'язує повідомлення, що містять конфіденційну інформацію з Джеком Тейшейрою. Чоловік, який злив інформацію, сказав, що він працював у розвідувальному підрозділі ВПС США. Подробиці на відео та фотографіях, розміщені користувачем, збіглися із зображеннями, опублікованими родичам Тейшейри з Норт-Дайтона, штат Массачусетс.

Користувач викладав у цій групі «докладні письмові звіти про самі секретні документи... із зазначенням джерел» - розвідувальних агентств, звідки нібито виходила інформація.

Адвокат Тейшейри та представники ФБР та Мін'юсту відмовилися коментувати публікацію.

Як стверджують журналісти New York Times, «схоже, що перший витік стався менш ніж через 48 годин після вторгнення рф в Україну».

Прагнучи, зважаючи на все, справити враження на інших членів групи, які піддали сумніву його аналіз, користувач, який зливав матеріали, написав: «У мене є трохи більше, ніж інформація з відкритих джерел... через мою роботу в розвідувальному підрозділі ВПС США ».

Нагадаємо, 21-річного льотчика Національної гвардії ВПС Массачусетса було заарештовано ФБР у Норт-Дайтоні, штат Массачусетс.

Раніше Пентагон пообіцяв знайти джерело "витоку секретних документів".

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що "витік секретних документів зі США" є сумішшю правдивої та неправдивої інформації. 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді