Європарламент скоротить пенсійну програму колишніх депутатів через нестачу коштів

19:57, 24 травня 2023
Угода передбачає скорочення пенсій на 50%, замороження автоматичної індексації, підвищення пенсійного віку з 65 до 67 років та запровадження добровільного виходу з пенсійної програми шляхом одноразової виплати.
Європарламент скоротить пенсійну програму колишніх депутатів через нестачу коштів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Європарламент планує скоротити на 50% свою пенсійну програму для колишніх депутатів, щоб зменшити дефіцит пенсійного фонду з 310 млн євро до 86 млн євро. Про це повідомляє Euractiv.

Так, відповідну домовленість узгодило керівництво парламенту.

Пенсійна програма виплачує колишнім депутатам Європарламенту 3,5% від їхньої зарплати за кожен повний рік перебування на посаді, але не більше 70% від їхньої зарплати. Наразі щомісячна заробітна плата членів Європарламенту після сплати податків становить 7647 євро. Наразі виплати отримують 914 колишніх членів Європарламенту.

Угода передбачає скорочення пенсій на 50%, замороження автоматичної індексації, підвищення пенсійного віку з 65 до 67 років та запровадження добровільного виходу з пенсійної програми шляхом одноразової виплати, розмір якої залежить від часу роботи в парламенті.

Зазначається, що угода була укладена на закритому засіданні парламентського бюро, яке об'єднує президента Роберту Метсолу та 14 віцепрезидентів парламенту і відповідає за внутрішнє функціонування асамблеї.

Депутати Європарламенту віком до 63 років, які відпрацювали один парламентський термін, мають право на виплату до сплати податків у розмірі 50 900 євро.

Дефіцит став екзистенційною проблемою. За умови, що щорічні пенсійні виплати до 2030 року коштуватимуть 23 мільйони євро на рік, фонд вичерпав би свій капітал у першій половині 2025 року.

Згідно з новою пропозицією, загальний обсяг майбутніх виплат було зменшено з 353 до 130 млн євро, і передбачається, що кошти фонду закінчаться у другій половині 2027 року.

Однак угода, яка ще має бути офіційно затверджена депутатами Європарламенту, все одно залишить дефіцит у розмірі 86 мільйонів євро, який, ймовірно, доведеться покривати європейським платникам податків. Якщо парламент просто оголосить дефолт щодо пенсійних виплат – варіант, який обговорювався Бюро, – він зіткнеться з юридичними проблемами.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду