Конституційний суд Перу вирішив негайно звільнити ув’язненого колишнього президента Альберто Фухіморі

11:48, 6 грудня 2023
У 2009 році Фухіморі був засуджений за вбивства ескадроном смерті і зараз суд Перу наказав звільнити ув’язненого «в той же день».
Конституційний суд Перу вирішив негайно звільнити ув’язненого колишнього президента Альберто Фухіморі
Джерело фото: AFP
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Конституційний суд Перу вирішив негайно звільнити «в той же день» ув’язненого 85-річного колишнього президента Альберто Фухіморі, який відбував 25-річний термін у зв’язку з убивством ескадроном смерті 25 перуанців у 1990-х роках, – повідомляє Associated Press.

Суд прийняв вирок на користь помилування у 2017 році, яке передбачало звільнення Фухіморі з-під в'язниці з гуманітарних міркувань. Однак це рішення було скасовано пізніше. У резолюції суд наказав тюремному агентству штату негайно відпустити Фухіморі «в той же день».

Фухіморі був засуджений у 2009 році до 25 років ув'язнення за звинуваченням у порушенні прав людини. Йому приписують організацію убивства 25 перуанців ескадроном смерті під час його правління з 1990 по 2000 рік, коли країна боролася з повстанцями «Сяючий шлях».

Його помилування у 2017 році, надане колишнім президентом Пабло Кучинським, було скасовано під тиском Міжамериканського суду з прав людини, і це питання стало предметом юридичних суперечок.

Раніше Конституційний суд наказав суду у місті Іка звільнити Фухіморі, проте цей суд відмовився це зробити, посилаючись на відсутність повноважень. Замість цього він повернув справу до Конституційного суду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України