«Гаванський синдром»: ЗМІ дізналися про причетність рф до таємничої хвороби західних дипломатів

16:00, 1 квітня 2024
Журналісти представили розслідування щодо нових доказів причетності російської військової розвідки гру до виникнення так званого «гаванського синдрому».
«Гаванський синдром»: ЗМІ дізналися про причетність рф до таємничої хвороби західних дипломатів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Серед американських дипломатів, урядовців і розвідників поширюється "гаванський синдром", який вже десять років викликає втрату концентрації та сильні мігрені. Є підозри, що за цими випадками може стояти діяльність російських спецслужб. Про це свідчить спільне розслідування видань The Insider, Der Spiegel і CBS 60 Minutes, пише BBC.

Журналісти виявили, що час і місце атак збігаються з поїздками представників гру з військової частини 29155 у різні країни світу — в ЄС, Китай, Грузію та інші регіони.

Наприклад, у листопаді 2014 року співробітник американського консульства у Франкфурті став жертвою "гаванського синдрому". Також у 2017 році в Китаї зафіксовано дивні інциденти зі співробітниками американських консульств.

Наприклад, в одного зі співробітників консульства в Шанхаї, який був відповідальний за зберігання секретної інформації, лікарі виявили "невідомий вплив довкілля, який призвів до черепно-мозкової травми".

Також кілька жертв були в Гуанчжоу, вони скаржилися на запаморочення, затуманену свідомість, головні болі, втрату короткочасної пам'яті, безсоння і нудоту.

Держдеп США був змушений евакуювати понад десять своїх співробітників з Гуанчжоу. Подібні інциденти також траплялися у Пекіні в 2017 році.

Крім того, дослідження вказує на подібний випадок, що трапився з дружиною американського дипломата у Тбілісі у 2021 році. За даними журналістів, в той час у Грузії перебували працівники гру з підрозділу 29155. Ще розслідувачі згадують можливі інциденти у Белграді та Ханої в 2021 році.

Водночас принаймні дві жертви бачили співробітників гру перед атакою або відразу після неї й упізнали їх за фотографією. Так, дипломат у Франкфурті впізнав в одному з імовірних нападників імовірного співробітника гру Єгора Гордієнка. А дружина американського дипломата в Тбілісі незадовго до нападу помітила з вікна свого будинку чоловіка, в якому впізнала Альберта Авер'янова - сина командира підрозділу 29155 Андрія Авер'янова.

Також до рук журналістів потрапив документ, що підтверджує дослідження одним із ключових учасників групи 29155 Іваном Терентьєвим "потенційних можливостей нелетальної акустичної зброї під час військових (бойових) дій у місті".

"Навіщо Кремлю могли знадобитися такі атаки, невідомо, але з розмов із дипломатами зрозуміло, що ця стратегія дала свій ефект: багато співробітників не хочуть працювати за російським напрямком, розуміючи, що можуть стати інвалідами і водночас навіть не отримати належної допомоги, - адже багато хто з постраждалих стикався з тим, що їхні скарги списували на психічний розлад", - наголошується в розслідуванні.

Хоча не має безпосередніх доказів, що російська військова розвідка має відношення до використання "акустичної зброї", автори розслідування вказують, що тепер "американська влада може переглянути своє ставлення до "гаванського синдрому" і розпочати повноцінне розслідування інцидентів".

"Гаванський синдром" - це термін, який зазвичай використовується для опису незрозумілих фізичних симптомів, що з'явилися у дипломатів і співробітників посольств США і Канади в Гавані, Куба, починаючи з кінця 2016 року.

Симптоми охоплювали головні болі, запаморочення, втрату слуху, порушення зору, проблеми із зосередженням і координацією рухів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області