«Міст» до членства: на саміті НАТО у Вашингтоні оголосять про створення нової структури для допомоги Україні

14:50, 27 червня 2024
Цей крок має на меті надати потужний сигнал кремлівському режиму, який сподівається на втому Заходу від підтримки України.
«Міст» до членства: на саміті НАТО у Вашингтоні оголосять про створення нової структури для допомоги Україні
Джерело фото: ArmyInform
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

На ювілейному 75-му саміті НАТО у Вашингтоні оголосять про створення нової структури для координації всіх видів допомоги Україні в довгостроковій перспективі. Про це повідомляє The New York Times з посиланням на американських і натовських чиновників. Нова структура матиме назву «Допомога НАТО з безпеки і тренування для України» (NSATU).

Представники США та НАТО зазначають, замість переговорів про членство України в НАТО, альянс оголосить про створення місії в Німеччині для координації довгострокової допомоги Україні. Цей крок має надіслати потужний сигнал про прихильність союзників до підтримки Києва, попри надії москви на втомлення Заходу від війни.

Місія буде функціонувати під егідою НАТО, що забезпечить її діяльність навіть у разі політичних змін у США. Адміністрація Байдена та офіційні особи НАТО запропонували цю ідею як спосіб надати Україні значну підтримку на саміті, навіть якщо переговори про членство наразі не на часі.

Новий центр координації НАТО об'єднає діяльність коаліцій, що надають різні види військової допомоги Україні, зокрема протиповітряну оборону, артилерію, винищувачі F-16, озброєння і тренування. Об'єднання основних напрямків допомоги під єдиним командуванням має на меті впорядкувати цей потік і зробити його більш узгодженим.

Хоча нова структура не буде офіційно називатися «місією» через заперечення Німеччини, вона базуватиметься на військовому об'єкті США у Вісбадені. Її очолить тризірковий генерал, ймовірно американець, який підпорядковуватиметься безпосередньо головнокомандувачу НАТО і США в Європі, генералу Крістоферу Каволі. Таке підпорядкування захистить місію від будь-яких політичних змін у Вашингтоні.

«Це спроба захиститися від Трампа і цілеспрямована спроба зблизити Україну і НАТО, щоб підтримати Україну як сьогодні, так і в майбутньому», – сказав Іво Даалдер, колишній американський посол в НАТО, ознайомлений з планом.

Нова структура працюватиме паралельно з Контактною групою з питань оборони України, яка перебуває під американським керівництвом і координує постачання озброєнь Україні близько 50 країнами, що не входять до 32 країн-членів НАТО. Міністр оборони США Ллойд Остін наполіг на тому, щоб контактна група поки що залишалася під американським головуванням.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Ланкевич
    Андрій Ланкевич
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Андрій Гулик
    Андрій Гулик
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Галина Морська
    Галина Морська
    суддя Херсонського окружного адміністративного суду
  • Марина Лозинська
    Марина Лозинська
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Ольга Кравчук
    Ольга Кравчук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду