Раді рекомендували прийняти за основу законопроект про зміни щодо надання та використання відпусток

13:54, 24 січня 2023
Працівник зможе брати відпустку тривалістю від 15 до 30 календарних днів на рік.
Раді рекомендували прийняти за основу законопроект про зміни щодо надання та використання відпусток
Джерело фото fakty.com.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

23 січня Комітет з питань молоді і спорту рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону №8313 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань. Про це повідомляє Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Даний законопроєкт розроблений Комітетом ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на чолі з Галиною Третьяковою.

Відповідно до положень законопроєкту, передбачається:

1) збільшення загального максимального надання працівнику відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами та з інших причин з 15 до 30 календарних днів на рік;

2) надання права роботодавцю у період дії воєнного стану відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, до виконання робіт та  виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення);

3) забезпечення військовослужбовців, звільнених у зв’язку з демобілізацією із військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, відпочинком тривалістю 60 робочих днів з виплатою двомісячного грошового забезпечення впродовж мобілізаційного періоду за рахунок Держаного бюджету України;

4) надання відпустки для підготовки та участі в спортивних змаганнях працівникам лише, якщо це передбачено трудовим та/або колективним договором;

5) встановлення, що батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але спільно проживає разом з нею, має право на відпустку при народженні лише у випадку, якщо ухвалено рішення суду, що підтверджує факт спільного проживання, спільного побуту, взаємних прав та обов’язків матері та батька дитини.

Під час розгляду законопроєкту Комітет з питань молоді і спорту вніс декілька зауважень.

По-перше, там вважають, що надання відпустки для підготовки та участі в спортивних змаганнях працівникам лише, якщо це передбачено трудовим та/або колективним договором означає передачу від держави до роботодавця право вирішувати, чи відпускати спортсменів на всеукраїнські та міжнародні змагання чи ні, а це може нанести велику шкоду українському спорту та міжнародному іміджу держави.

Також члени Комітету не підтримали пункт про дозвіл на відпустку при народженні дитини батькові, який проживає у цивільному шлюбі з матір’ю дитини лише у випадку, якщо ухвалено рішення суду, що підтверджує факт спільного проживання, спільного побуту, взаємних прав та обов’язків матері та батька дитини. Члени Комітету зазначили, що це перешкоджатиме батькові брати участь у вихованні дитини. Крім того, наголосили там, при сьогоднішній завантаженості судів більшість батьків зможуть отримати відпустку при народженні дитини у кращому випадку, коли дитина піде до дитячого садочку, а то і до школи.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Telegram канал Sud.ua
Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді