У Раді пропонують штрафувати пасажирів без ременів безпеки або шоломів: про що йде мова

13:21, 14 травня 2023
Як зазначають фахівці, проєкт закону розроблено з метою покращення якості закону про відповідальність за вчинення адміністративних правопорушень, що стосуються безпеки експлуатації транспорту.
У Раді пропонують штрафувати пасажирів без ременів безпеки або шоломів: про що йде мова
Зображення: freepik.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону №9210 від 17.04.2023 «Про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо безпеки експлуатації транспортних засобів».

Як зазначають фахівці, проєкт закону розроблено з метою покращення якості закону про відповідальність за вчинення адміністративних правопорушень, що стосуються безпеки експлуатації транспорту.

Документ пропонує внесення змін до ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Зокрема, ч. 1. статті замінено загальним 2 поняттям узгодженим з ПДР, про керування транспортним засобом, експлуатацію якого заборонено. У ч. 2. зроблено акцент на те саме правопорушення, але вчинене під час керування транспортним засобом, що використовується у господарській діяльності.

Водночас у ч. 3. норму доповнено положеннями про відповідальність про керування транспортним засобом, який немає сертифіката відповідності. У ч. 5. встановлено відповідальність за систематичні порушення ч. 1-3 цієї статті з можливістю оплатного вилучення транспортного засобу. У ч. 6. було уточнено, що за порушення правил користування ременями безпеки чи мотошоломами несе відповідальність водій або пасажир.

У ч. 8. поняття повторності застосовано і до ч. 6. У ч. 11. уточнено, що порушення правил перевезення стосується лише малолітніх дітей, а не осіб до 18 років, як це формально було раніше. Також окремо посилено відповідальність шляхом підняття верхньої межі санкцій, щодо окремих правопорушень застосовано кратні санкції, виключено окремі санкції, що мали ознаки кримінальних покарань (арешту).

Також проєкт Закону передбачає внесення змін до Закону України "Про деякі питання ввезення на митну територію України та проведення першої державної реєстрації транспортних засобів". Зокрема, визначено поняття документа, що засвідчує відповідність транспортних засобів вимогам технічних регламентів та екологічних норм, приведено у відповідність до вимог Європейського Союзу та FIA положення про визнання документів, виданих іншими органами.

Водночас уточнено, що чинним власникам авто не треба додатково виробляти окремі документи про відповідність або возити з собою окремо документи про відповідність. Встановлено заборону експлуатації транспортних засобів, які не мають документів, що засвідчують відповідність.

Повідомляється, що проєктом планується внести такі зміни до чинних норм:

  • запровадження штрафу для пасажирів без ременів безпеки або шоломів – 510 гривень (наразі за дане порушення штрафують безпосередньо водіїв);
  • підвищення штрафів за керування ТЗ із технічними несправностями у 2,5 раза, тобто до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • заборона на використання ТЗ, що порушують чинні екологічні норми (йдеться про експлуатацію ввезених із-за кордону автомобілів, які не мають документів, що засвідчують їхню відповідність вимогам технічних регламентів – від Євро-2 до Євро-6 – та екологічних стандартів).

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду