Льодові лещата і Сонце, вкрите сажею: вчені змоделювали наслідки ядерної війни

20:41, 21 листопада 2022
Ядерна війна принесе сотні років голоду й спустошення.
Льодові лещата і Сонце, вкрите сажею: вчені змоделювали наслідки ядерної війни
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вчені з Університету Тасманії змоделювали життя планети у разі ядерної війни. Про це повідомляє Express.

Вчені попереджають, що їхня модель передбачає різкі кліматичні зміни, які торкнуться не тільки суші, а й Світового океану. Так, згідно з дослідженнями вчених, територія арктичного морського льоду збільшиться на 50%, заблокувавши прибережні райони, що використовуються для вилову риби, а також великі порти та торгові шляхи по всій Європі. Наприклад, відомо, що морський лід заблокує такі великі морські порти як Копенгаген у Данії та Санкт-Петербург у РФ.

Дослідження також показує, що навіть у разі обмеженого ядерного конфлікту до атмосфери потрапить від 27 до 47 мільярдів тонн сажі. Модель передбачає, що навіть у цьому випадку кількість арктичного морського льоду збільшиться настільки, що зможе заблокувати найважливіші порти по всій Північній Європі.

Зазначимо, що під час вибуху ядерної бомби вивільняється велика кількість енергії. Вона випаровує все в межах певного радіусу. Все залежить від потужності бомби. У повітря здіймається велика кількість сажі, забруднюється небо. Продовольчим культурам для зростання та врожайності необхідне сонячне світло. Але через закрите сажею Сонце вони не зможуть отримати необхідну кількість світла.

Однак наслідки ядерного удару торкнуться не лише життя на суші та клімату, вони також позначаться на житті в океані. Згідно з дослідженням, падіння освітленості океану та його середньої температури призведе до загибелі морських водоростей, які є важливою ланкою харчового ланцюга підводного життя. Вчені попереджають, що ядерний удар торкнеться всього Світового океану, проте найгірші наслідки зазнають високі широти, зокрема вся Європа, а особливо країни Балтії — тут дослідники вже фіксують нестачу океанічного світла.

Наслідки нищівного ядерного удару залишалися незмінними десятиліттями. Більше того, вчені припускають, що Світовий океан відновлюватиметься сотні років — модель показала, що навіть повернення до звичної температури та світла не повернуть морське життя до її довоєнного існування. Передбачається, що морський лід перейде в новий розширений стан і зберігатиметься у такому вигляді сотні років.

А вчені з Інституту довкілля штату Міннесота, США та їхні колеги заявили, що вибухи навіть кількох ядерних бомб можуть сильно погіршити врожайність практично у всіх країнах і призвести до масового голоду. Про це повідомляє журнал Nature Food. За даними спеціалістів, відбудеться глобальне похолодання. Середня температура на планеті знизиться на 14,8 градусів за Цельсієм. Експерти припустили, що за найгіршого сценарія кількість загиблих складатиме сукупне населення Сполучених Штатів, Європи, РФ та їхніх союзників.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва