Кількість ефективних антибіотиків швидко зменшується, — ВООЗ

07:20, 31 березня 2023
Боротьба з небезпечними бактеріями може бути під загрозою, адже кількість нових антибіотиків, особливо тих, які можуть впоратися зі стійкими до ліків бактеріями, закінчується.
Кількість ефективних антибіотиків швидко зменшується, — ВООЗ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Всесвітня організація охорони здоров’я попереджає, що боротьба з небезпечними бактеріями може бути під загрозою, адже кількість нових антибіотиків, особливо тих, які можуть впоратися зі стійкими до ліків бактеріями, закінчується.

Нова доповідь ВООЗ була представлена ​​на спеціальній онлайн-сесії Європейського конгресу клінічної мікробіології та інфекційних захворювань Валерією Гіганте, керівником групи ВООЗ з відділу антимікробної резистентності. Він базується на огляді, опублікованому ВООЗ минулого року.

Лише близько двох десятків кандидатів антибіотиків, призначених для лікування важливих інфекцій, наразі перебувають у клінічних випробуваннях, і ще менше потенційних препаратів, які можуть надійно боротися із супербактеріями, знаходяться на стадії розробки.

Згідно зі звітом, лише 12 нових антибіотиків вийшли на ринок з 2017 по 2021 рік. Ще 27 експериментальних антибіотиків, спрямованих проти небезпечних бактеріальних інфекцій, таких як Acinetobacter baumannii і Pseudomonas aeruginosa, знаходяться в стадії клінічної розробки.

Але лише шість із цих препаратів вважаються відмінними від існуючих антибіотиків, що їх можна без занепокоєння використовувати проти стійких до ліків бактерій. І лише чотири розроблені мають унікальний механізм дії. Хоча деякі з цих ліків знаходяться на останніх стадіях випробувань і незабаром можуть стати доступними для громадськості, інші все ще можуть зазнати невдачі, залишивши у нас ще менше варіантів.

«Швидке зростання мультирезистентних інфекцій у всьому світі викликає занепокоєння. У нас закінчується час, щоб вивести на ринок нові антибіотики та боротися з цією гострою загрозою громадському здоров’ю. Без негайних дій ми ризикуємо повернутися до епохи до антибіотиків, коли звичайні інфекції стають смертельними», — зауважила Гіганте.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва