В Україні відзначають День Повітряних Сил ЗСУ

08:54, 6 серпня 2023
Українці поздоровляють захисників нашого неба.
В Україні відзначають День Повітряних Сил ЗСУ
Фото: Генштаб ЗСУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У неділю, 6 серпня, Україна відзначає День Військово-Повітряних сил Збройних сил. До складу ВПС входять бомбардувальна, розвідувальна, транспортна та штурмова авіація, спеціальні повітряні війська та ППО.

Вперше присвячене Військово-повітряним силам свято заснував президент Леонід Кучма у 1997 році. Свято відзначали 2 липня. Потім 2010 року Віктор Ющенко видав новий указ, змінивши дату свята на першу неділю серпня. В 2023 році це 6 серпня.

Перший військовий флот був створений в Україні ще в 1917 році за часів існування УНР. Його командувачем був військовий льотчик Віктор Павленко.

Після здобуття незалежності у 1991 році історія ВПС відновилася, військова авіація України була однією з найчисленніших у Європі. В 2014 році після анексії Криму Україна втратила частину авіатехніки, яка базувалася на півострові. Після початку російсько-української війни у 2014 році ВПС України регулярно беруть участь у бойових операціях, а українські пілоти показують майстерність повітряного бою. Командувачем ВПС України нині є генерал-лейтенант Микола Олещук.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва