Нацбанк розповів про долю Bitcoin в Україні

11:19, 17 вересня 2017
У відповідь на запит SUD.UA Нацбанк розповів, чи варто чекати законопроекту про криптовалюти
Нацбанк розповів про долю Bitcoin в Україні
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Питання легальності застосування криптовалюти в Україні давно назріло. Наше видання вже детально розбирало судову практику в цивільних і кримінальних справах, де йдеться про Bitcoin (біткоін).

Однак вся нормативна база, де згадується біткоін, в Україні досі складається з листа НБУ від 8 грудня 2014 року №29-208/72889 і роз'яснення щодо правомірності використання в Україні «віртуальної валюти/криптовалюти» Bitcoin 10 листопада 2014 року.

18 серпня 2017 року заступник директора Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Наталія Лапко заявила про зміни в українському законодавстві в сфері регулювання платіжних систем, які дозволять небанківським фінансовим установам випускати електронні гроші і мати комерційних агентів.

У зв'язку з цим «Судово-юридична газета» направила запит в НБУ, поцікавившись, про який саме законопроект йде мова; яким чином можна врегулювати випуск електронних грошей; як отримати дозвіл на такий випуск; яким чином може бути розширений доступ громадян до можливості дистанційно керувати своїми рахунками; які зміни планується внести в законодавство, що стосується платіжних систем для його адаптації до сучасних умов.

У відповідь на питання «Судово-юридичної газети» прес-служба Національного банку України повідомила наступне.

«Законопроект про зміни до деяких законодавчих актів України щодо регулювання переказу коштів, про який йшла мова, був зареєстрований у Верховній Раді України 4 листопада 2016 під №5361-д (про зміни до деяких законодавчих актів України щодо регулювання переказу коштів). Але 20 червня 2017 року Верховній Раді не вистачило голосів для його прийняття. Він набрав лише 205 голосів, таким чином, був відхилений».

Відхилений законопроект був результатом спільної роботи народних депутатів, НБУ і учасників платіжного ринку. «При цьому, Національний банк неодноразово підкреслював актуальність законодавчих змін у сфері регулювання діяльності платіжних систем. Це обумовлено потребою в імплементації норм європейського права та стрімким розвитком платіжного ринку, як в Україні, так і в світі. Національний банк сподівається, що регулювання переказу коштів буде законодавчо оновлено і буде ґрунтуватися на зрозумілих, рівних і справедливих правилах. Від цього виграють як споживачі фінансових послуг, так і фінансовий ринок України», — підкреслили в НБУ.

У НБУ відзначили, що прийняття відкликаного законопроекту №5361-д дозволило б:

  • банкам України — відкривати рахунки юридичним особам-нерезидентам;
  • резидентам України використовувати електронні гроші, випущені нерезидентами, для здійснення перекладів і розрахунків за товари (роботи, послуги) в мережі Інтернет;
  • встановити однакові підходи для початку діяльності в Україні учасників платіжних систем (як резидентів, так і нерезидентів) і створити умови для виходу міжнародних провайдерів інтернет-розрахунків на платіжний ринок України;
  • упорядкувати діяльність небанківських фінансових установ на ринку платіжних послуг, зокрема, надати їм право здійснювати випуск електронних грошей і мати комерційних агентів;
  • удосконалити регулювання платіжних систем і порядок здійснення нагляду за платіжною інфраструктурою.

Національний банк України продовжує роботу над пропозиціями щодо законодавчих змін в Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» і сподівається, що відповідний законопроект найближчим часом буде зареєстрований у Верховній Раді України.

З пропозиціями НБУ щодо законодавчих змін, необхідних для впровадження ліберальної моделі валютного регулювання, можна ознайомитися тут

Також ми поцікавилися, чи може йти мова про легалізацію криптовалют в Україні, статус яких ще не визначений, і розрахунків з використанням віртуальних валют?

У відповідь НБУ відзначає, що 31 серпня 2017 року відбулося чергове засідання Ради з фінансової стабільності на чолі з Міністром фінансів України Олександром Данилюком за участю в. о. голови Національного банку України Якова Смолія, голови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимура Хромаєва, голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг Ігоря Пашка, директора-розпорядника ФГВФО Костянтина Ворушиліна, заступників Міністра фінансів Оксани Маркарової і Юрія Буци, заступників Голови НБУ Катерини Рожкової і Дмитра Сологуба, а також інших представників цих установ.

Значну увагу члени Ради приділили обговоренню правового статусу Bitcoin і інших криптовалют в Україні, регулювання і оподаткування операцій з ним.

«Під час обговорення учасники наголосили на важливості IT-індустрії для розвитку української економіки. Держава зацікавлена в подальшому розвитку цього сектора і створенні сприятливих умов для стимулювання інновацій, тому члени Ради домовилися знайти оптимальне рішення і спільну позицію регуляторів фінансового ринку по криптовалютам», — підкреслили в НБУ.

Члени Ради з фінансової стабільності відзначили різноманітність підходів до визначення статусу криптовалют і регуляторних підходів в різних країнах світу. Так, в Євросоюзі Bitcoin не має юридичного статусу валюти або грошей, але приймається фізичними і юридичними особами в якості засобу обміну і може бути переданий, збережений або проданий в електронному вигляді.

За результатами дискусії учасники Ради з фінансової стабільності вирішили, що необхідно провести більш детальний аналіз правового статусу Bitcoin і інших криптовалют в Україні та світі. Результати аналізу будуть покладені в основу для подальших напрацювань в нормативно-правовій площині. Для цього буде створена робоча група. До обговорення планується залучити не лише представників регуляторів фінансового ринку, а й експертів.

Що стосується врегулювання випуску електронних грошей, в НБУ відзначили, що на сьогодні порядок випуску та здійснення інших операцій з електронними грошима вже визначені статтею 15 Закону «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» та Положенням про електронні гроші в Україні (затвердженого постановою Правління НБУ від 04.11.2010 №481).

Цим Законом і Положенням встановлено, що випуск електронних грошей мають право здійснювати тільки банки, після узгодження з Національним банком України правил використання електронних грошей. Операції з електронними грошима мають право здійснювати юридичні особи — комерційні агенти банку-емітента, зокрема, поширювати е-гроші (агент з розповсюдження), приймати кошти від користувачів для поповнення електронних пристроїв (агент з поповнення), обмінювати електронні гроші, випущені одним емітентом, на електронні гроші іншого емітента (обмінні операції), приймати е-гроші в обмін на готівкові та/або безготівкові кошти (агент по розрахунках) При цьому, агентом за обмінними операціями може бути тільки банк, а агентом по розрахунках — банк і небанківська фінансова установа, яка має ліцензію НБУ на переказ коштів.

Також Національний банк України, як і інші центральні банки світу, вивчає можливості використання таких інноваційних технологій як блокчейн.

Автор:
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки