Прокурор перейшов на бік РФ і за це поданий до звільнення

08:20, 13 липня 2022
Прокурор із Луганської області відмовився виїхати на територію, яку контролює Україна.
Прокурор перейшов на бік РФ і за це поданий до звільнення
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кваліфікаційно-дисципліарний орган прокуратури 7 липня 2022 року ухвалив рішення звільнити начальника Новопсковського відділу Старобільської окружної прокуратури Луганської області Миколу Сичова, який раніше відмовився залишити зону бойових дій, а потім перейшов на бік так званої «Луганської народної республіки». 

Як випливає з дисциплінарної справи прокурора, після того, як у лютому 2022 року війська РФ вторглися на підконтрольну Україні частину Луганської області та окупували Старобільський район, Микола Сичов відмовився евакуюватися і добровільно обійняв посаду прокурора на вже окупованій території — у т. зв. «прокуратурі Новопсковського району Луганської народної республіки». 

При цьому 22 березня прокурор подав заяву про звільнення з української прокуратури за власним бажанням. 

Як розповів під час допиту керівник Старобільської окружної прокуратури Сергій П., ще 24 лютого, виконуючи доручення керівництва Луганської обласної прокуратури, він повідомив телефоном усіх начальників відділів окружної прокуратури про необхідність негайної евакуації прокурорів з районів бойових дій за межі Луганської області. 

Місцем тимчасової дислокації прокурорів з Луганської області наказом Генпрокурора від 11 березня 2022 року з 28 лютого було визначено місто Кропивницький. Проте Микола Сичов до Кропивницького так і не переїхав і до виконання службових обов'язків не пристав. 

У результаті було складено три акти про відсутність прокурора на новому робочому місці, а також припинено виплату йому заробітної плати.

При цьому 30 березня на мобільний додаток WhatsApp Сергію П. зателефонував особисто Микола Сичов та запитав, чи його звільнили вже з органів прокуратури України. 

На це Сергій П. відповів, що заяву Миколи Сичова передано до відділу кадрової роботи та державної служби Луганської обласної прокуратури та щодо подальшої долі заяви йому краще звернутися саме туди. 

Після цього в розмову втрутився чоловік, який представився Романом – «працівником прокуратури Новопсковського району Генеральної прокуратури ЛНР». 

У грубій формі «прокурор ЛНР» запитав Сергія П., чому Микола Сичов досі не звільнений з української прокуратури, та повідомив, що наразі Микола Сичов працює не в українській прокуратурі, а у «Новопсковській прокуратурі ЛНР». 

За фактом переходу Миколи Сичова на бік агресора Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження за ст. 111-1 (колабораціоністська діяльність) Кримінального кодексу, а 26 квітня він був оголошений у розшук. 

Зазначимо, що Микола Сичов працював в органах прокуратури досить давно – з 1996 року. 

Вивчивши матеріали, що надійшли, кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури дійшов висновку, що дії Миколи Сичова є грубою дисциплінарною провиною і завдали великої шкоди авторитету органів прокуратури України. 

У результаті Миколу Сичова подано до звільнення з органів прокуратури і найближчим часом відповідне подання розгляне керівник Луганської обласної прокуратури. 

Нагадаємо, що раніше «Судово-юридична газета» розповідала про те, що до дисциплінарної відповідальності було притягнуто прокурора з Миколаєва, який повідомляв РФ дані про полонених військовослужбовців РФ і втрати ЗСУ. 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Автор: В'ячеслав Хрипун

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду