Пацієнтам з діабетом відтепер потрібно доплачувати за інсулін зі своєї кишені

12:58, 15 липня 2022
В аптеках повідомляють, що з середини липня інсулін знову став платним.
Пацієнтам з діабетом відтепер потрібно доплачувати за інсулін зі своєї кишені
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як стало відомо «Судово-юридичній газеті» з повідомлень читачів, із середини липня пацієнтам із цукровим діабетом доведеться доплачувати за інсулін.

Так, тепер програма «Доступні ліки» працює лише за частковим відшкодуванням вартості життєво важливого для пацієнтів препарату.

Нагадаємо, на початку війни уряд ухвалив на період військового стану надавати інсулін безкоштовно. Були внесені зміни у питаннях реімбурсації (процесу, за допомогою якого система охорони здоров'я впливає на доступність лікарських засобів та медичних послуг для населення) лікарських засобів, зокрема щодо доплат за препарати інсуліну.

Так, суб'єктам господарювання за договорами реімбурсації здійснювалося повне відшкодування вартості (реімбурсація) препаратів інсуліну з держбюджету. А доплата з пацієнтів не стягувалася, і положення щодо часткового відшкодування вартості препаратів інсуліну, розрахунку суми доплати за препарати інсуліну, які сплачували пацієнти аптечного закладу, не застосовувалися.

Однак тепер у регулюванні відбулися зміни. Кабінет Міністрів України повернув механізм відшкодування вартості препаратів інсулінів, затверджений постановою КМУ від 28 липня 2021 р. № 854, який діяв до війни.

Механізм передбачає, що відшкодування (реімбурсація) вартості препаратів інсулінів у рамках програми медичних гарантій для аптечних установ, які мають договори з НСЗУ, та для пацієнтів може здійснюватися з доплатою з боку пацієнта, відповідно до встановленої категоризації інсулінозалежних пацієнтів.

Таким чином, пацієнтам, які можуть померти без необхідного препарату, потрібно під час війни та в умовах зростання цін на все шукати чималі кошти на його покупку.

Нижче наводимо чеки з аптек.

Автор: Наталія Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор:
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду