Борги за «комуналку» поки стягуватимуть: парламент ухвалив закон лише за основу

16:53, 18 липня 2022
Коли в Україні набуде чинності закон про заборону стягнення боргів за комунальні послуги.
Борги за «комуналку» поки стягуватимуть: парламент ухвалив закон лише за основу
Джерело фото: Depositphotos
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада зробила чергову спробу ухвалити закон про заборону на примусове виконання рішень щодо стягнення з громадян заборгованості за житлово-комунальні послуги. Втім, з кожним днем ​​перспектива послаблень для громадян стає дедалі більш примарною.

Так, 18 липня Верховна Рада прийняла за основу законопроект 7531 про внесення змін до пункту 10-2 розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» щодо виконання рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги у період дії воєнного стану. Серед його авторів – голова Комітету, народний депутат Андрій Костін.

Тут варто наголосити, що положення, згідно з яким тимчасово, на період до припинення чи скасування військового стану, забороняється примусове виконання рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги, вже було раніше передбачено ухваленим 12 травня 2022 року Верховною Радою України Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії військового стану» (законопроект 7317 від 26 квітня 2022 року).

Однак зазначений Закон 27 травня 2022 року Президент Володимир Зеленський ветував та повернув до Верховної Ради України для повторного розгляду з відповідними Пропозиціями, в яких зазначене положення виключається із Закону.

З огляду на це рекомендований Комітетом законопроект 7531 розглядатимуть вже після повторного розгляду законопроекту 7317 з урахуванням вето Президента.

Таким чином, про якісь послаблення у питанні оплати «комуналки» для громадян не поки йдеться.

Зазначимо, що члени Комітету 13 липня переглянули свій попередній висновок від 8 липня 2022 року та пропонують текст Законопроекту 7531 викласти у такій редакції:

  1. Абзац дванадцятий пункту 102 розділу ХІІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про виконавче провадження" (Відомості Верховної Ради України, 2016 р., No 30, ст. 542; із змінами, внесеними Законом України від 15 березня 2022 року No 2129-IX та Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану») викласти в такій редакції:

"Зупиняється у період дії воєнного стану вчинення виконавчих дій у виконавчих провадженнях з виконання рішень, боржниками за якими є підприємства оборонно-промислового комплексу, визначені в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, органи військового управління, з'єднання, військові частини, вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти, установи та організації, які входять до складу Збройних Сил України (крім рішень про стягнення заробітної плати, грошового забезпечення військовослужбовців), рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги".

  1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але не раніше дня набрання чинності Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану".

Тобто, для набрання чинності забороною на стягнення боргів за «комуналку» ще потрібно:

Прийняти «повторно» законопроект 7317 із зауваженнями Зеленського.

Прийняти як закон законопроект 7531.

Нижче наводимо висновок Комітету з питань правової політики.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду