На тиждень — не більше 300 доларів: ІТ-сектору буде простіше припинити працювати з українськими банками та сплачувати податки Україні

13:49, 21 липня 2022
Фахівцям ІТ-галузі після рішення НБУ обмежити розпорядження коштами з карток буде простіше відкрити рахунок за кордоном та перейти до іноземної податкової юрисдикції.
На тиждень — не більше  300 доларів: ІТ-сектору буде простіше припинити працювати з українськими банками та сплачувати податки Україні
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

21 липня Нацбанк змінив ліміт на зняття готівкової валюти з гривневих платіжних карток за кордоном, зменшив щомісячний ліміт на P2P перекази громадян за кордон із гривневих платіжних карток українських банків і встановив щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном із використанням гривневих платіжних карток.

Зокрема НБУ установлено щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном із використанням гривневих платіжних карток у розмірі 100 тис. грн (в еквіваленті) з усіх рахунків клієнта в банку, відкритих у національній валюті.

Також Нацбанк встановив ліміт на зняття готівкової валюти з гривневих платіжних карток за кордоном. Його змінено зі щомісячного на щотижневий. Отже, як вказує Нацбанк, з 21 липня особа може зняти не більше 12,5 тис. грн (в еквіваленті) на сім календарних днів.

За нинішнім курсом це близько 300 доларів.

Отже, українським підприємцям, у тому числі ІТ-фахівцям, дозволили витрачати не більше 300 доларів на тиждень.

Чимало представників інформаційної галузі, підприємців творчих професій працюють та навчаються за кордоном, але сплачують податки в Україні.

Однак з урахуванням такого рішення Нацбанку їм, скоріш за все, буде простіше відкрити свій бізнес та платити податки в іншій юрисдикції. Адже українські банки фактично обмежують для них можливіть користуватися власними чесно заробленими грошима.

Окрім того, як раніше писала «Судово-юридична газета», зменшено щомісячний ліміт на P2P перекази громадян за кордон із гривневих платіжних карток українських банків зі 100 тис. грн (в еквіваленті) до 30 тис. грн (в еквіваленті).

Нагадаємо, що скорочення від peer-to-peer або person-to-person, P2P-платежі - це грошові перекази від однієї людини іншим людям (на відміну від продавця чи установи).

P2P-транзакції в основному використовуються для оплати оренди, оплати послуг, покупок у приватних продавців або просто для надсилання грошей сім'ї та близьким.

Отже, після змін від НБУ українці не зможуть переказати родинам та дітям кошти, необхідні для виживання за кордоном, а волонтери не зможуть закупити необхідні товари.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших події.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва