Рада закликала уряди та парламенти світу і міжнародні організації не визнавати «референдуми» на тимчасово окупованих територіях

17:47, 29 липня 2022
Депутати закликали не визнавати «референдуми» на тимчасово окупованих територіях, посилити тиск на країну-окупанта. Мешканців тимчасово окупованих територій закликають ігнорувати «волевиявлення».
Рада закликала уряди та парламенти світу і міжнародні організації не визнавати «референдуми» на тимчасово окупованих територіях
Фото: t.me/GolosUkrainy
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила проєкт постанови № 7598 про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Ради Європи, Організації з безпеки та співробітництва в Європі та їх парламентських асамблей, урядів і парламентів держав світу щодо невизнання організації та проведення окупаційними адміністраціями Російської Федерації псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України та закликала міжнародних партнерів посилити тиск на країну-агресора та не визнавати «референдуми» на тимчасово окупованих територіях. За відповідне рішення проголосували 299 народних депутатів.

Депутати звернулися до Організації Об’єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Ради Європи, Організації з безпеки та співробітництва в Європі та їх парламентських асамблей, урядів і парламентів держав світу та закликали:

«об'єднати зусилля міжнародної спільноти для утвердження цілісності та недоторканності території України в межах її міжнародно визнаних кордонів; застосувати всі необхідні засоби, щоб застерегти державу-агресора Російську Федерацію та її вище політичне керівництво від організації та проведення псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України, які не матимуть жодних правових наслідків».

Крім цього, парламентарі закликають:

- не визнавати легітимність будь-яких форм "народного волевиявлення" у разі їх організації та проведення на тимчасово окупованих територіях України;

- посилити міжнародний політичний та економічний тиск на Російську Федерацію,  державу - спонсора тероризму, з метою зупинення її збройної агресії проти України та відновлення територіальної цілісності України, а також сприяти кримінально-правовому переслідуванню осіб, які брали активну участь в організації та проведенні незаконних референдумів, заходів політичного характеру на окупованих Російською Федерацією територіях України.

Жителів тимчасово окупованих територій України парламентарі закликають не брати участі у провокативних і незаконних псевдореферендумах, які має намір провести держава-агресор, таким чином продемонструвавши єдність Українського народу та непорушність кордонів України.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», уряд напрацьовує законопроєкт, який передбачає кримінальну відповідальність в разі отримання російського паспорта.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор Ярослав Конощук

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва