Конкурсна комісія з відбору директора НАБУ, незважаючи на заяву Шмигаля, мовчить про початок своєї роботи

08:10, 4 серпня 2022
Кабмін вніс зміни, згідно з якими член конкурсної комісії із САП Драго Кос зможе брати участь і в роботі комісії з відбору директора НАБУ. Проте комісія з НАБУ досі нічого не заявила про початок своєї роботи.
Конкурсна комісія з відбору директора НАБУ, незважаючи на заяву Шмигаля, мовчить про початок своєї роботи
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що до положення про комісію з відбору керівника Національного антикорупційного бюро 29 липня внесли зміни, а також, що 26 липня відбулося установче засідання цієї комісії.

«Ці зміни дозволять усім членам комісії брати участь у такому доборі. Установче засідання вже відбулося. Тому від імені Уряду хочу закликати комісію невідкладно зібратися і якнайшвидше розпочати роботу щодо відбору кандидатів на посаду директора НАБУ», - зазначив він.

Водночас, комісія з відбору директора НАБУ не має свого інформаційного сайту і загалом ніяк не інформує громадськість про те, чим зараз займається. Також невідомо, яке рішення було ухвалено на «установчому засіданні» комісії з НАБУ, про яке розповів Денис Шмигаль.

Нагадаємо, що склад комісії з відбору директора НАБУ було затверждено ще 15 лютого 2022 року, і членами комісії є:

Перший проректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Микола Кучерявенко;

Завідувач кафедри кримінального процесу Академії адвокатури України Кирило Легких;

Адвокат, керуючий партнер АТ Олексій Савчук, якого делегував Дніпропетровський НУ ім. Олеся Гончара;

Повілас Малакаускас – ексдиректор Служби (спецрозслідувань (правоохоронний антикорупційний орган) у Литві) та ексдиректор Департаменту держбезпеки Литви;

Карен А. Грінавей – була агентом та керівником слідчих груп ФБР;

Драго Кос – член відбірної комісії з САП, голова робочої групи в OECD. У 2003-2011 роках очолював Групу держав у боротьбі з корупцією, створену Радою Європи.

Раніше у розпорядженні КМУ №148-р – яким затверджено склад комісії з відбору директора НАБУ – було прописано, що повноваження члена комісії Драго Коса розпочинаються з наступного дня після виходу зі складу конкурсної комісії з відбору Спеціалізованого антикорупційного прокурора (САП).

Справа в тому, що Драго Кос був як членом комісії з відбору керівника САП, так і комісії з відбору директора НАБУ, і не міг брати участь у двох комісіях одночасно.

Але тепер така заборона виключена розпорядженням КМУ від 29 липня, тому він зможе брати участь у роботі обох комісій.

Зазначимо, що хоча детектива НАБУ Олександра Клименка нещодавно призначено керівником САП, але комісія з САП ще не припинила роботу, оскільки залишаються питання, пов'язані з розглядом різних скарг у судах.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор Наталя Мамченко

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва