Кабмін продовжив строк використання компенсацій членам сімей загиблих учасників Революції гідності

15:07, 9 серпня 2022
Згідно з постановою кошти грошової компенсації на придбання житла для сімей загиблих учасників Революції Гідності або безпосередніх учасників, які стали особами з інвалідністю внаслідок участі у вищезазначених подіях, використовуються під час воєнного стану, а також протягом шести місяців після його припинення чи скасування.
Кабмін продовжив строк використання компенсацій членам сімей загиблих учасників Революції гідності
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет Міністрів продовжив строк використання компенсацій членам сімей загиблих учасників Революції Гідності, а також осіб, що стали особами з інвалідністю внаслідок участі у Революції гідності. Відповідне рішення закріплено постановою уряду № 845 від 29 липня.

Вказаним документом внесено зміни до постанови уряду № 206 “Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які брали участь в Революції Гідності, а також членів їх сімей” та, зокрема, передбачено, що кошти грошової компенсації для сімей загиблих учасників Революції Гідності або безпосередніх учасників, які стали особами з інвалідністю внаслідок участі у вищезазначених подіях, використовуються під час воєнного стану, а також протягом шести місяців після його припинення чи скасування.

Чинна норма передбачала, що члени сім’ї загиблого (померлого) учасника Революції Гідності та особи з інвалідністю, яка отримана через участь у подіях Євромайдану, протягом року з дня зарахування коштів грошової компенсації на спеціальний рахунок в уповноваженому банку самостійно використовують призначену їм грошову компенсацію на придбання житла в прийнятих в експлуатацію житлових будинках на первинному або на вторинному ринку в будь-якому населеному пункті на території України, крім тимчасово окупованої території та лінії розмежування.

Крім цього, внесено зміни щодо процедури повернення отриманої компенсації учасниками Революції Гідності та членами їхніх родин. Передбачається, що в разі продажу житла (квартири, житлового будинку із земельною ділянкою, на якій він розташований), придбаного за рахунок коштів грошової компенсації, яке перебувало у власності заявника та членів його сім’ї менше ніж три роки, на яких було виплачено грошову компенсацію, кошти отриманої грошової компенсації підлягають поверненню до державного бюджету добровільно або за рішенням суду.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада  підтримала можливість списання кредитів на знищене під час війни майно. Законопроєкт, зокрема, передбачає призупинення виплат по кредитах для фізосіб, що придбали у кредит рухоме/нерухоме майно,  яке через війну:

а) опинилося на тимчасово окупованій території або на території активних бойових дій;

б) пошкоджене або знищене внаслідок воєнних дій.

За наявності підтверджуючих документів вони можуть отримати у кредитора призупинення платежів по кредиту.

«Замороження» кредиту (виплата основної суми кредиту, відсотків, комісій та інших платежів) для позичальників відбувається до моменту отримання позичальником державної компенсації за майно.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді