Опубліковано звернення до Дениса Шмигаля стосовно дозволу на виїзд студентів за кордон, ДОКУМЕНТ

13:11, 11 серпня 2022
У «Слузі народу» вважають, що студентам-чоловікам слід дозволити виїзд за кордон.
Опубліковано звернення до Дениса Шмигаля стосовно дозволу на виїзд студентів за кордон, ДОКУМЕНТ
Джерело фото: КМУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, член фракції «Слуга народу» Юлія Гришина опублікувала звернення до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля стосовно того, що право на перетин державного кордону мають отримати всі студенти. Зокрема це пов’язано із тим, що, за її словами, хтось потім має працювати на відбудову України, а також із тим, що підлітки отримують значні психологічні травми через війну.

За її словами, звернення підтримали більше 50 народних депутатів.

Нижче наводимо його текст.

 Як раніше писала «Судово-юридична газета», Державна прикордонна служба України опублікувала роз’яснення порядку виїзду студентів-чоловіків, які навчаються за кордоном. Прикметно, що згодом частину роз’яснень ДПСУ видалила з відповідного розділу «питання-відповідь» офіційного сайту ДПСУ (зокрема щодо порядку виїзду студентів-чоловіків, які тільки вступили до закордонного вузу, де було написано, що такий виїзд дозволено за певних умов, а також щодо того, які документи необхідні студенту для виїзду за кордон).

«Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі)  у закладах освіти за кордоном і на час оголошення мобілізації перебували на території України, та не змогли в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання – мають право на виїзд з України у разі наявності:

  • студентського квитка або студентської візи;
  • перекладених та нотаріально завірених документів про навчання особи у закордонному вузі;
  • військово-облікових документів з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);
  • довідки, виданої територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти)», - зазначали у ДПСУ.

Разом із тим, Юлія Гришина повідомила про вибух звернень щодо виїзду студентів.

«Отримую десятки повідомлень, звернень і коментарів з приводу того, що вчора прикордонники нібито заборонили виїзд студентам закордонних вишів. Але по суті жодних змін не було.

Правила перетину державного кордону, затверджені постановою Кабміну ще в березні, не передбачають, що студенти ЗВО мають право перетину кордону. Тож де-юре студенти ані українських, ані закордонних вишів не можуть перетинати державний кордон під час воєнного стану.

Але за наслідками численних звернень, зокрема і моїх, у березні Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний направив листа Держприкордонслужбі, відповідно до якого військкомати отримали розпорядження надавати відстрочку та дозвіл на перетин кордону тим, хто навчався в іноземних вишах на момент початку мобілізації.

Саме на підставі цього листа центри комплектування почали видавати довідки студентам, а вже прикордонники – випускати студентів закордонних ЗВО.

Перший час прикордонники фактично пропускали всіх, хто має відповідну довідку, видану військоматом. Проте, коли з'явилась велика кількість підроблених документів і прикордонники почали ретельно перевіряти документи, виявилося, що у тому числі військомати, видавали довідки не тільки тим, хто навчався за кордоном станом на 24.02, як розпорядився Залужний, а й тим, хто вступив після початку мобілізації та не повинен був отримувати документ», - зауважила вона.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду