Рада дозволила примусове вилучення майна, що може бути використане для оборонки, на територіях, яким загрожує окупація

09:00, 16 серпня 2022
Примусове вилучення майна відбувається на підставі рішення Ради нацбезпеки та оборони, якщо існує ризик переривання його функціонування у зв'язку з його знаходженням на території адміністративно-територіальної одиниці України, щодо якої є загроза її тимчасової окупації та межі якої знаходяться на відстані не більше ніж тридцять кілометрів від району ведення бойових дій.
Рада дозволила примусове вилучення майна, що може бути використане для оборонки, на територіях, яким загрожує окупація
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №7605 "Про внесення змін до деяких законів щодо оптимізації деяких питань примусового відчуження та вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану", яким дозволяється на час воєнного стану примусове вилучення майна на територіях, яким загрожує окупація. Відповідне рішення підтримали 278 народних депутатів.

Згідно з документом примусове відчуження або вилучення рухомого майна, яке використовується чи може використовуватись для цілей діяльності оборонно-промислового комплексу України і щодо якого існує ризик переривання його функціонування у зв'язку з його знаходженням на території адміністративно-територіальної одиниці України, щодо якої є загроза її тимчасової окупації та межі якої знаходяться на відстані не більше ніж тридцять кілометрів від району ведення бойових дій, відбувається на підставі рішення Ради нацбезпеки та оборони.

Рада національної безпеки і оборони України після ухвалення рішення та введення його в дію указом Президента України направляє його до Кабінету Міністрів України та доручає військовому командуванню забезпечити збереження примусово вилученого  майна.

Примусово відчужене, відповідно до цього закону, майно не пізніше п'яти календарних днів з дня отримання Кабінетом Міністрів України відповідного рішення Ради національної безпеки і оборони України передається за рішенням Кабінету Міністрів України у встановленому ним порядку суб'єкту господарювання державного сектору економіки.

Процедура повернення примусово вилученого майна законом не передбачена.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Конституційний суд визнав конституційними статті Кримінального кодексу про спеціальну конфіскацію.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор Ярослав Конощук

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду