Зеленський підписав закон щодо інформування про судове засідання через «Дію»

10:13, 18 серпня 2022
Згідно з законом додатковим способом інформування про суд, який розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату і час судового засідання, може бути надання інформації з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі з використанням мобільного застосунку порталу «Дія».
Зеленський підписав закон щодо інформування про судове засідання через «Дію»
Фото із відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт №7315 Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо додаткових способів інформування про судові справи та проведення зборів суддів в умовах воєнного чи надзвичайного стану, який передбачає інформування учасників судового процесу про дату судового засідання, предмет спору через застосунок «Дія». Документ вже опубліковано у газеті «Голос України».

Просунуте смс-інформування

Законом внесено зміну до статті 11 Закону «Про судоустрій та статус суддів» та передбачено, що додатковим способом інформування про суд, який розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату і час судового засідання, може бути надання інформації з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі з використанням мобільного застосунку порталу "Дія". Слід зазначити, що інформування через "Дію", згідно з законом, не є офіційним повідомленням сторін про дату та час проведення судового процесу.

Отже таке інформування є нічим іншим як просунутим смс-інформуванням.

Також, згідно з документом сторони судового розгляду через "Дію" можуть віртуально отримати електронний варіант судового рішення та виконавчого документа. Для цього вони мають авторизуватися чи в застосунку "Дія", чи на вебпорталі електронних послуг і після цього переглянути відповідні документи.

Крім цього, документ передбачає на час воєнного стану можливість проведення зборів суддів у режимі відеоконференції. Досі вони відбувалися в режимі офлайн.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 16 серпня низка судів повідомила про припинення відправки поштової кореспонденції через відсутність достатнього фінансування.

Нагадаємо, що ДСА вирішило - "Дії" недостатньо і треба повідомляти сторін ще й через Вайбер. 

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва