КСУ вирішив повернутися до розгляду конституційності люстрації

16:53, 27 вересня 2022
З ухвалення закону про люстрацію минуло 8 років, і 3,5 роки - з часу ухвалення рішення Європейського суду з прав людини: Велика палата КСУ 27 вересня повернулася до розгляду питання її конституційності.
КСУ вирішив повернутися до розгляду конституційності люстрації
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, ще 17 жовтня 2019 року Європейський суд з прав людини оприлюднив рішення у справі «Полях та інші проти України» щодо української люстрації.

У цьому рішенні ЄСПЛ зазначив, що застосування люстраційних заходів до заявників не передбачало жодної індивідуальної оцінки їхньої поведінки. Фактично ніхто не стверджував, що заявники самі робили будь-які конкретні дії, що підривають демократичне управління, національну безпеку, оборону тощо.

ЄСПЛ у цьому рішенні наголосив на порушенні Україною статей Конвенції при застосуванні норм люстраційного закону до заявників, а також наказав виплатити компенсації.

Сам закон про очищення влади було прийнято ще 2014 року. А розгляд питання його конституційності у КСУ почався в 2015-му.

Час від часу виникала інформація, що КСУ готовий ухвалити рішення щодо люстрації.

2020 року Міністерство юстиції в особі Дениса Малюськи активно обговорювало зміни до законодавства про люстрацію. Чиновників тоді пропонували розділити на 3 категорії. Про це міністр юстиції розповідав на слуханнях справи про люстрацію у КСУ.

Однак ані до рішення КСУ, ані до змін законодавства в Україні не дійшли.

У свою чергу, 27 вересня 2022 року КСУ повідомив, що повернувся до розгляду конституційності люстрації.

«У вівторок, 27 вересня, Велика палата на пленарному засіданні продовжила розгляд справи за конституційними поданнями Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України положень пункту 6 частини першої, пунктів 2, 13 частини другої, частини третьої статті 3 Закону України „Про очищення влади“ від 16 вересня 2014 року № 1682–VII, 47 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України положень частин третьої, шостої статті 1, частин першої, другої, третьої, четвертої, восьмої статті 3, пункту 2 частини п’ятої статті 5, пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень цього закону, Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України положень частини третьої статті 1, пунктів 7, 8, 9 частини першої, пункту 4 частини другої статті 3, пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень цього закону та Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України положень частини третьої статті 4 цього закону.

Розгляд цієї справи Суд продовжить на одному з наступних пленарних засідань», - повідомили у КСУ.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України