Рада закликала ЄС продовжити безмитну торгівлю для українських товарів

17:05, 6 жовтня 2022
Парламентарі закликали ЄС продовжити торговельні преференції для українських товарів до завершення переговорів про вступ до ЄС.
Рада закликала ЄС продовжити безмитну торгівлю для українських товарів
Фото: pixabay
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила за основу та в цілому проєкт постанови №8075 про Звернення Верховної Ради України до Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу щодо поглиблення економічної співпраці та продовження дії тимчасових заходів з лібералізації торгівлі та закликала ЄС продовжити торговельні преференції (безмитну торгівлю та скасування квот) для українських товарів до завершення переговорів щодо членства України в ЄС. За відповідне рішення проголосував 301 народний депутат.

Депутати зазначають, що наразі  Європейський Союз є основним напрямком українського експорту та транзиту.

 «Їх загальний обсяг становить 17,88 млрд дол. за вісім місяців 2022 року та збільшився на 1,08 млрд дол. в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, що є позитивним свідченням поглиблення економічної співпраці України та Європейського Союзу. Разом з тим, попри потужну безпрецедентну міжнародну підтримку, мужність української армії та витривалість українського народу, Українська держава постає перед небаченими досі викликами, які вимагають застосування усіх можливих інструментів для посилення стійкості української економіки, у тому числі за рахунок експортних надходжень», - наголошується у зверненні.

Депутати також зазначають, що через постійні ризики, що обумовлені збройною агресією росії, українські товаровиробники з тривалим виробничим циклом потребують визначеності і довгострокових орієнтирів для оцінки перспектив відновлення своєї роботи, відбудови пошкоджених чи зруйнованих виробничих потужностей та подальшого планування діяльності і додають, що обсяги експорту, зокрема, впливають і на рівень зайнятості населення.

«Саме тому продовження терміну дії пільгового режиму для експорту українських товарів до країн Європейського Союзу стане потужним мотиватором, який допоможе підтримати українську економіку у найбільш складний за всю історію незалежності Української держави період, а також значно покращить можливості доступу на ринок Європейського Союзу для середніх та малих виробників відповідних товарів…Пролонгація існуючих заходів з лібералізації торгівлі до завершення переговорів щодо членства України у Європейському Союзі стане потужним сигналом як для бізнесу, так і для громадян України про солідарність європейського народу з Україною в її запеклій боротьбі з агресором, що дозволить українським підприємцям з більшою впевненістю планувати свою діяльність і подальший розвиток», - наголошується у зверненні.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Євросоюз затвердив восьмий пакет санкцій проти РФ.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва