Бюджетний комітет виніс свій вердикт видаткам на суди, фото

15:00, 7 жовтня 2022
Дано доручення уряду розглянути пропозиції про збільшення видатків на судову владу.
Бюджетний комітет виніс свій вердикт видаткам на суди, фото
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань бюджету розглянув пропозиції Комітету ВР з питань правової політики та його членів стосовно збільшення видатків на судову гілку влади. Адже при запронованому урядом об’ємі фінансування судів коштів не вистачить ані на працівників апарату, ані на розвиток електронного правосуддя, ані на відбудову судів, що постраждали внаслідок війни.

Судячи з проекту постанови, яким резюмували поправки до законопроекту про Держбюджет (8000), вирішено надати доручення Уряду розглянути пропозиції про збільшення видатків на здійснення правосуддя судами першої, апеляційної інстанцій, Верховному Суду, Вищому антикорупційному суду та Вищій раді правосуддя. Щодо збільшення видатків на Конституційний Суд України - пропозиція бюджетним комітетом відхилена.

Як сказано у проекті постанови 8000/П від 07.10.2022, Комітет з питань бюджету пропонує «визначитися щодо можливості та доцільності збільшення видатків проекту державного бюджету на 2023 рік за врахованими частково пропозиціями народних депутатів України та комітетів Верховної Ради України у таблиці пропозицій суб’єктів (виходячи з наявних фінансових ресурсів державного бюджету та за результатами оцінювання обґрунтованості додаткової потреби у бюджетних коштах), а саме:

  • за бюджетною програмою «Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя» (код 0501020), включаючи уточнення розподілу між місцевими, апеляційними судами, органами і установами системи правосуддя;
  • за бюджетною програмою «Здійснення правосуддя Верховним Судом»;
  • за бюджетною програмою «Здійснення правосуддя Вищим антикорупційним судом»;
  • за бюджетною програмою «Здійснення правосуддя Апеляційною палатою Вищого антикорупційного суду»;
  • за бюджетною програмою «Забезпечення функцій Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою».

Віднайти кошти на суди пропонується за рахунок зменшення Міністерству фінансів України видатків за програмою «Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва» за загальним фондом державного бюджету. Крім того, збільшити видатки можливо також за рахунок зменшення видатків розвитку Міністерства економіки України за бюджетною програмою «Надання грантів для створення або розвитку бізнесу»; Національної академії наук України за бюджетною програмою «Наукова і науково-технічна діяльність наукових установ Національної академії наук України».

«Рішенням Комітету ВРУ з питань бюджету враховані пропозиції до проекту Бюджету на 2023 рік щодо збільшення видатків органів судової влади з наданням доручення Уряду визначитися щодо можливості збільшення таких видатків. Наступним кроком є схвалення Верховною Радою напрацьованих Комітетом бюджетних висновків», - зазначив член Комітету ВР з питань правової політики Сергій Демченко.

У свою чергу, перший заступник Комітету ВР з питань податкової політики Ярослав Железняк підкреслив, що з 1270-ти правок прийняли тільки 4-ри «балансових» (ті, що прямо прописані у висновку Комітету):

 +2 млрд - ДФРР

 +1,3 млрд - заходи у сфері захисту інформаційного простору

 +446 млн - соцзахист дітей та сім’ї

 +100 млн - виробництво телепрограм

«Всі інші правки йдуть с формулюванням «доручити Уряду розглянути можливість». Ну тобто «так, ні, не знаю»».

Цікаво, що, за словами Ярослава Железняка, пропонується збільшити видатки на телемарафон.

«Загальна сума (і це без Суспільного) на «Марафон» виходить вже більше 2 млрд грн

У нас було ВЖЕ закладено біля 600 млн на «Марафон». Додається ще:

+100 млн грн на сам «Марафон» (Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб, збирання, обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, фінансова підтримка системи державного іномовлення України)

+ 1300 млн грн на щось «Здійснення заходів у сфері захисту національного інформаційного простору» (раніше було лише 40 млн)

Тобто весь «Марафон» виходить вже 2 млрд грн на рік?» - зазначив він.

Розгляд пропозицій в залі відбудеться найближчими днями.

Підкреслимо, такі доручення Кабміну щодо видатків судової влади даються із року в рік, і не є фактом, що Уряд до них прислухається, особливо в умовах війни, коли пріорітетним напрямом є забезпечення видатків на оборону.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області