Бійцям, звільненим з полону, можуть надати можливість йти з армії – комітет підтримав законопроєкт

07:50, 15 листопада 2022
Пропонується надати можливість бійцям, які повернулися з полону, звільнятися з військової служби.
Бійцям, звільненим з полону, можуть надати можливість йти з армії – комітет підтримав законопроєкт
Джерело фото: Уніан, Арсен Петров
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони рекомендує Верховній Раді ухвалити у першому читанні законопроєкт №8061 "Про внесення змін до деяких законів України щодо надання права на звільнення з військової служби та відстрочки від призову під час мобілізації особам, звільненим з полону", яким пропонується надати можливість звільнятися з військової служби бійцям, які повернулися з полону.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», якими надається право на звільнення з військової служби за власним бажанням військовослужбовцям, які повернулися з полону.

Окрім цього, передбачені зміни до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації особам, які були звільнені з військової служби у зв’язку з поверненням з полону. Такі особи можуть бути призвані на військову службу лише за їхньою згодою та лише за місцем проживання.

Крім цього, уточнюється, що жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу, мають право на відстрочку від призову під час мобілізації, можуть бути призвані лише за їхньою згодою та лише за місцем проживання.

Як зазначається у пояснювальній записці, наразі законодавство не враховує морально-психологічний стан звільнених з полону та подальшу спроможність виконувати службові обов’язки. Це не узгоджуються зі статтею 117 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, відповідно до якої репатрійовані особи не залучаються до військової служби. У разі якщо звільнений з полону військовослужбовець отримує висновок військово-лікарської комісії про придатність або навіть обмежену придатність до проходження військової служби за станом здоров’я, він зобов’язаний її продовжувати (висновок про обмежену придатність до військової служби за станом здоров'я в умовах воєнного стану може бути підставою для переведення, але не звільнення військовослужбовця), хоча морально-психологічний стан чи інші супутні проблеми є суттєвою перешкодою для ефективного продовження військової служби.

З огляду на це пропонується надати можливість звільнятися з військової служби бійцям, що повернулися з полону, та надавати відстрочку від призову під час мобілізації у майбутньому таким особам.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 11 листопада стало відомо, що Україна повернула з полону ще 45 військових.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду