Прокурори хочуть зменшити строки для їх притягнення до дисциплінарної відповідальності до 6 місяців

17:00, 23 листопада 2022
Ідея збільшення строку для притягнення до дисциплінарної відповідальності не знайшла підтримки серед прокурорів.
Прокурори хочуть зменшити строки для їх притягнення до дисциплінарної відповідальності до 6 місяців
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У кваліфікаційно-дисциплінарному органі прокуратури повідомили, що анонімне опитування прокурорів, яке було проведено у жовтні-листопаді 2022 року серед діючих прокурорів, продемонструвало, що більшість прокурорів з числа опитаних (52,7%) підтримали ідею зменшення строку притягнення прокурорів до дисциплінарної відповідальності до 6 місяців.

Ще 44,9% опитаних прокурорів зазначили про необхідність збереження діючого строку для притягнення до відповідальності строком в 1 рік.

Ідея ж збільшення строку для притягнення до дисциплінарної відповідальності не знайшла підтримки серед прокурорів взагалі.

Зазначимо, що строк притягнення прокурора до дисциплінарної відповідальності з дня скоєння дисциплінарного проступку (1 рік) зараз точно такий, який і строк притягнення до відповідальності адвоката.

Одночасно з тим строк притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів складає 3 роки з дня вчинення проступку.

Діючий строк для притягнення до відповідальності прокурорів неодноразово визивав нарікання. Такий строк вже неодноразово дозволяв прокурорам, які скоїли суттєві дисциплінарні проступки, уникати відповідальності через особливості подання скарг до дисциплінарного органу прокуратури, специфічну процедуру розгляду самих скарг та відсутність протягом вже кількох років усталеної дисциплінарної практики. 

Класичний приклад – закриття дисциплінарної справи одного з прокурорів Солом’янської окружної прокуратури Києва, якого підозрювали в вимаганні грошей за непритягнення особи до кримінальної відповідальності.

Прокурор, вже маючи негативний для нього висновок службового розслідування, все ж зміг вдало пройти атестацію прокурорів та отримати нову посаду. Дисциплінарна ж скарга на прокурора надійшла з міської прокуратури менше ніж за два місяці до закінчення строків для притягнення до відповідальності і вже не була вчасно розглянута.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки