Водіям буде достатньо пред’явити електронне водійське посвідчення в Дії: Шмигаль підписав постанову, оновлено

14:30, 7 грудня 2022
Нова постанова дозволяє використовувати лише електронне водійське посвідчення в Дії без пластикового аналога, однак, незрозуміло, як це буде працювати, коли із вимкненням світла навіть такі мобільні гіганти, як Vodafone Ukraine, припиняють надавати можливість користування мобільним-інтернетом.
Водіям буде достатньо пред’явити електронне водійське посвідчення в Дії: Шмигаль підписав постанову, оновлено
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Мінцифри повідомляє про революційний крок: премʼєр-міністр України Денис Шмигаль підписав постанову № 1299, яка дозволяє використовувати лише електронне водійське посвідчення в Дії без пластикового аналога.

«Раніше Україна стала четвертою країною Європи, що узаконила цифрові водійські посвідчення, а відтепер ми вводимо формат діджитал first. Тобто в будь-якій ситуації ви можете використовувати лише електронне водійське посвідчення в Дії, тримати документ просто у смартфоні і забути про пластик», - зазначили у Мінцифрі.

Навіть під час оформлення водійського посвідчення водій зможе обирати, зробити лише діджитал-документ чи замовити пластикову картку.

У Дії документ доступний в українськомовній та англомовній версіях.

До того ж, права та техпаспорт мають міжнародне кодування, яке використовується в ЄС, США та Канаді, — це рішучий крок до міжнародної інтеграції Дії й використання застосунку за кордоном.

Постанова набуває чинності 14 грудня.

Втім, виникає питання, як буде працювати Дія в умовах тотальної відсутності інтернет-зв’язку, адже із вимкненням світла навіть такі мобільні гіганти, як Vodafone Ukraine, припиняють надавати можливість користування мобільним-інтернетом, а «перемикання» з одного мобільного оператора на інший не працює.

Раніше ми повідомляли, що з 14 грудня реєстрація транспортних засобів буде за новим алгоритмом.

ОНОВЛЕНО

У Мінцифрі прокоментували умови роботу за стосунку у умовах відсутності інтернету.

«Документи в застосунку запроваджуються за принципом people-to-people. Тобто кожен може самостійно перевірити дійсність цифрового документа. У застосунку є зчитувач, яким можна просканувати QR-код іншого користувача Дії.

На жаль, без доступу до інтернету ви не зможете згенерувати QR-код для перевірки. Однак у телефоні залишається цифровий образ документа. За номером прав поліцейський у планшеті може знайти права.

Також за бажанням в будь-який момент у вас буде можливість замовити пластикові права та отримати їх поштою», - зазначили у Мінцифрі.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду