Чи діє вимога для адвокатів набрати 10 чи 16 балів підвищення кваліфікації до кінця 2022 року: відповідь НААУ, ексклюзив

08:45, 16 грудня 2022
Дія вимог Порядку підвищення кваліфікації щодо обов’язку адвокатів у перші 3 роки від отримання свідоцтва підвищувати свій професійний рівень на рівні 16 балів щороку, а інших - на рівні 10, на даний час призупинена.
Чи діє вимога для адвокатів набрати 10 чи 16 балів підвищення кваліфікації до кінця 2022 року: відповідь НААУ, ексклюзив
Джерело фото: advokatpost.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, через війну та відключення світла, за яким слідує відключення інтернет-зв’язку, доступ адвокатів до заходів підвищення кваліфікації у 2022 році був ускладнений. Деякі онлайн-семінари, заплановані радами адвокатів регіонів, були зірвані через відсутність електроенергії. Відповідно адвокати на кінець року не можуть виконати вимоги Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України.

Разом з тим, цей Порядок у чинній редакції, затвердженій рішенням Ради адвокатів України від 3 липня 2021 року №63 (пункт 19) передбачає, що адвокати, які набули статусу адвоката, протягом перших трьох років своєї адвокатської діяльності зобов’язані підвищити свій професійний рівень на рівні 48 годин з яких не менше 16 годин – щороку.

У разі отримання свідоцтва на право заняття адвокатською діяльністю у другому півріччі відповідного року, такий адвокат має право отримати меншу кількість балів у першому році отримання свідоцтва, за умови, що загальна кількість балів за 3 роки становитиме не менше 48 годин.

Всі адвокати, за виключенням адвокатів, зазначених у пункті 19 цього порядку, зобов’язані підвищувати кваліфікацію адвоката на рівні 10 годин на рік (10 залікових балів)

Адвокат за рік має отримати не менше ніж 2 залікових бали за навчання з питань Правил адвокатської етики (п. 21).

Отже, у адвокатів виникли питання стосовно дотримання норм цього Порядку у нинішніх умовах.

«Судово-юридична газета» звернулася із відповідним запитом до секретаріату Національної асоціації адвокатів України.

«Рада адвокатів України/НААУ відповідно до пунктів 6, 11 Порядку не є адміністратором процесу підвищення кваліфікації адвокатів, а відповідно і не має повноважень здійснювати заборону/вказівку щодо нарахування балів за підвищення кваліфікації.

Однак Радою адвокатів України прийнято рішення від 16.03.2022 №30 «Про призупинення дії пунктів 19, 20 Порядку підвищення кваліфікації», яким визначено, що на період дії воєнного стану в Україні призупинена дія пунктів 19, 20 Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України», - зазначається у відповіді керівника Секретаріату НААУ (секретаріату РАУ) Вадима Красника на запит нашого видання.

Отже, дія вимог Порядку про те, що адвокати, які набули статусу адвоката, протягом перших трьох років своєї адвокатської діяльності зобов’язані підвищити свій професійний рівень на рівні 48 годин з яких не менше 16 годин – щороку, а інші -  на рівні 10 годин на рік, на даний час призупинена.

Разом із тим, не призупинена норма 23 Порядку, відповідно до якої, у разі відсутності необхідної кількості балів в заліковій картці обліку балів з підвищення кваліфікації адвоката, Вища школа адвокатури зобов'язана проінформувати раду адвокатів регіону та відповідну кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури регіону про порушення даного Порядку. В свою чергу у разі надходження скарги на такого адвоката у КДКА за адресою робочого місця адвоката, зазначеною в ЄРАУ, про вчинення інших порушень, ці данні повинні бути враховані при розгляді дисциплінарної справи.

Нижче наводимо текст рішення РАУ та відповіді.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду