В Офісі Президента відмовилися пояснювати, чому Зеленський майже 5 місяців не підписує закон про відстрочку від мобілізації для науковців та педагогів

07:50, 26 грудня 2022
В управлінні доступу до публічної інформації Офісу президента вважають, що зміст запиту не відповідає вимогам закону “Про доступ до публічної інформації”.
В Офісі Президента відмовилися пояснювати, чому Зеленський майже 5 місяців не підписує закон про відстрочку від мобілізації для науковців та педагогів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Офісі Президента відмовилися повідомити про причину непідписання чи застосування права вето до ухваленого Верховною Радою законопроєкту №7352 “про внесення змін до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам, оскільки “зміст запиту не відповідає вимогам закону “Про доступ до публічної інформації”. Про це йдеться у відповіді управління доступу до публічної інформації Офісу Президента на запит кореспондента “Судово-юридичної газети”.

“Ваш лист, який надійшов до Управління доступу до публічної інформації Офісу Президента України не може розглядатися як запит на інформацію, оскільки його зміст не відповідає вимогам закону “Про доступ до публічної інформації”, - зазначається у відповіді.

Ухваленим законом надається відстрочка від призову за мобілізацією науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам, за умови що вони працюють у наукових установах та організаціях, закладах вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки".  Для порівняння, відповідно до чинної редакції ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації мають наукові та науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь.

При цьому, право на відстрочку надається також педагогічним працівникам закладів професійної (професійно-технічної) та загальної середньої освіти.

Документ, як повідомляла “Судово-юридична газета” було ухвалено ще 29 липня 2022 року. На підпис Главі держави він надійшов 3 серпня. Згідно до законодавства у Президента є 14 днів на те, щоб підписати документ чи повернути його до парламенту з вмотивованими пропозиціями, тобто застосувати право вето.

Автор Ярослав Конощук

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді