Голова Комітету з питань правової політики озвучив пріоритети у сфері реалізації судової реформи на 2023 рік

14:05, 28 грудня 2022
Серед питань, якими буде опікуватися Комітет, електронне судочинство та внесення змін задля відновлення розгляду скарг на суддів.
Голова Комітету з питань правової політики озвучив пріоритети у сфері реалізації судової реформи на 2023 рік
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», строки відновлення розгляду Вищою радою правосуддя скарг на суддів залежать і від міжнародних партнерів. Адже навіть сформований склад нової ВРП не зможе розпочати розгляд скарг на суддів без формування Служби дисциплінарних інспекторів (СДІ). А за вимог чинного закону до інспекторів (стаж роботи у сфері права не менше 15 років, з яких 8 обов'язково на посаді судді, прокурора чи адвоката і досить невелика як для такої посади заробітна плата) цей процес може тривати рік – якщо міжнародні партнери України не погодяться на компроміс.

Як зауважив голова Комітету ВР з питань правової політики Денис Маслов, «у нас є певні перемовини і бачення, і це ж не секрет – ми сьогодні отримуємо фінансову допомогу від наших міжнародних партнерів.

І це питання, думаю, лежить у площині, у тому числі, переговорного процесу. Так завжди буває при наданні серйозної фінансової допомоги – ми отримуємо певні вимоги та критерії. І мені здається, що питання формування Служби дисциплінарних інспекторів торкається і цього аспекту.

Крім того, після самого факту формування ВРП, коли зайдуть люди, обрані за новою процедурою, нам буде легше вести дискусію, з міжнародними партнерами та всередині суспільства, яке є не менш вразливим до цих питань, ніж наші партнери. Тоді ми зможемо дати аргумент – що новий склад ВРП обрано за новими засадами, у тому числі, за участі представників міжнародних партнерів і існує проблема з часовими рамками формування СДІ. Ось тоді такі компроміси можливо обговорювати. Якщо ми не сформуємо ВРП – тоді це буде складно».

Як пояснив Денис Маслов у коментарі «Судово-юридичній газеті», Комітет продовжить роботу у напрямі вирішення даної проблеми.

«Першочергові питання це створення ВРП та ВККС. Парламент зробив зі свого боку необхідні кроки.

Але тут залишається питання дисциплінарних інспекторів, набору за новими умовами. Я думаю, що це частина наших зобов’язань перед суспільством і перед міжнародними партнерами.

Є технічні моменти, які ми маємо з урахуванням того, що цей процес затримався, змінити у законі, ми проговорили це. Це і питання того, що на сьогодні формально сплинув строк на створення інституту дисциплінарних інспекторів, закріплений у законі, і певні вимоги, досить суворі, до дисциплінарних інспекторів, це і питання дисциплінарних проваджень, які знаходяться на розгляді ВРП», зазначив він.

Крім того, у 2023 році одним з топ-пріорітетів буде процес створення електронного судочинства. Комітет планує координувати процес, який буде стосуватися проведення технічного аудиту ЄСІТС, а одна з ключових ролей, за словами Маслова, буде відведена Мінцифрі. Особисто до цього процесу може долучитися і міністр Михайло Федоров.

Серед інших питань, якими планує опікуватися Комітету:

  • спрощення процедур конкурсного добору на посаду судді;
  • вирішення проблеми наявності по факту в Україні двох верховних судів – Верховного Суду та Верховного Суду України;
  • питання чітких і сталих правових орієнтирів для судів і громадян щодо єдності судової практики;
  • питання виконання судових рішень – судового контролю за їх виконанням.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси