Рада зобов’язала інформувати Нацполіцію та органи опіки про дітей, які залишилися самі через взяття під варту батьків

08:00, 16 січня 2023
Передбачається, що при розгляді клопотання про взяття під варту суд зобов'язує слідчого повідомити органи опіки та Нацполіцію про дитину, яка залишилася без батьківського піклування.
Рада зобов’язала інформувати Нацполіцію та органи опіки про дітей, які залишилися самі через взяття під варту батьків
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №3603 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо захисту прав та інтересів дитини у разі затримання або тримання під вартою її батьків, який передбачає невідкладне інформування Нацполіції та органів опіки про дитину, яка через процесуальні дії тимчасово залишилася без батьків.

Ухваленим законом врегульовано порядок дій в разі затримання батьків дитини чи її законних представників та обрання ним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Зокрема змінами до статті 191 Кримінального процесуального кодексу передбачено, що правоохоронець, який затримав особу на підставі ухвали слідчого судді, суду про дозвіл на затримання, зобов’язаний негайно повідомити про наявність на утриманні особи дитини, яка залишається без батьківського піклування, уповноважений підрозділ органів Національної поліції та орган опіки та піклування за місцем перебування такої дитини про факт залишення дитини без батьківського піклування та необхідність вжиття невідкладних заходів щодо тимчасового влаштування дитини.

Відомості про дату і точний час (година і хвилини) повідомлення відповідних органів зазначаються у протоколі затримання.

Змінами до статті 194 Кримінального процесуального кодексу визначено, що в разі, якщо під час розгляду клопотання про тримання під вартою слідчий суддя встановить, що на утриманні підозрюваного є неповнолітня дитина, яка залишилися без батьківського піклування,  суд зобов’язує прокурора невідкладно повідомити уповноважений орган Нацполіції та органи піклування за місцем перебування дитини для вжиття невідкладних заходів щодо тимчасового влаштування дитини, відомості про що зазначаються в ухвалі про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Орган опіки та піклування невідкладно після тимчасового влаштування дитини, залишеної без батьківського піклування, інформує слідчого, прокурора, слідчого суддю, суд про місце проживання (перебування) дитини. Після отримання такої інформації слідчий, прокурор невідкладно повідомляє підозрюваного, обвинуваченого про місце проживання (перебування) дитини.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», стало відомо як отримати допомогу при народженні дитини та «пакунок малюка» у 2023 році.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вікторія Кицюк
    Вікторія Кицюк
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Олег Дзюба
    Олег Дзюба
    суддя Господарського суду Харківської області