Прикордонник може заборонити виїзд чиновнику, судді чи депутату, навіть, якщо він не включений у список, — ДПСУ

15:00, 3 лютого 2023
Прикордонна служба вважає, що може заборонити виїзд за кордон судді, чиновнику чи депутату навіть без включення їх відповідним органом у список.
Прикордонник може заборонити виїзд чиновнику, судді чи депутату, навіть, якщо він не включений у список, — ДПСУ
Фото: pmg.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, Кабмін прийняв 27 січня 2023 року постанову №69 про заборону виїзду за кордон для чиновників, суддів, прокурорів депутатів та інших посадовців, за незначними виключеннями. Дозволено виїзд лише у службове відрядження, а також – за певних умов – на побачення з дітьми та на лікування.

Втім, виникло питання, як співробітник прикордонної служби має ідентифікувати посаду особи, яка виїжджає.

Відповідно до постанови міністерствам, центральним та місцевим органам виконавчої влади, іншим державним органам, органам місцевого самоврядування, керівникам суб’єктів господарювання доручено подати в триденний строк до Адміністрації Державної прикордонної служби списки осіб із зазначенням прізвища, імені, по батькові (за наявності) особи, дати народження, займаної посади та в подальшому в разі кадрових змін подавати оновлену інформацію не пізніше наступного дня після прийняття відповідного рішення.

Однак, як зазначив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі національного телемарафону, не всі органи надіслали відповідні списки.

Тому, за словами Демченка, співробітники Прикордонної служби можуть заборонити виїзд, навіть, якщо посадовця не внесено відповідним органом до списку.

«Та інформація, яка до нас вже надійшла, є в інспекторів ДПСУ на державному кордоні, і ми продовжуємо очікувати, що всі надішлють такі дані…

Звісно, це тисячі. Але сказати, що це 10 тисяч, чи 15 ми цього не можемо.

Норма, яку вніс уряд, набула чинності і вже діє. Звісно, що ми продовжуємо очікувати від усіх інформацію, яку уряд визначив надати до адміністрації ДПСУ.

Проте наголошую, це і питання контролю і питання відповідальності посадових осіб, які підпадають під цей перелік.

Якщо прикордонники на кордоні встановлять, що така особа підпадає під перелік, визначений Кабміном, навіть якщо ще немає списків, то може бути прийнято рішення у відмові в перетині державного кордону, якщо ця людина слідує не зі службовою метою, тобто  у відрядження, і не підпадає під інші виключення щодо відвідування дітей, лікування чи смерті близьких осіб», - зазначив речник Прикордонної служби

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що Державна прикордонна служба наполягає, що не володіє даними стосовно правил перетину кордону пенсіонерами та особами з інвалідністю.

Також у ДПСУ вважають, що правила виїзду не зафіксовані на матеріальних носіях, а роз’яснення та консультації проводити не уповноважена.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді