В Україні з 2 лютого зупинили реєстрацію нотаріусами нерухомості, - Нотаріальна палата

18:17, 3 лютого 2023
Через незрозумілі причини припинився обмін даними між Земельним кадастром та Реєстром речових прав на нерухоме майно, через що нотаріуси не можуть провести реєстраційні дії.
В Україні з 2 лютого зупинили реєстрацію нотаріусами нерухомості, - Нотаріальна палата
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

З 2 лютого 2023 року без попередження по всій території України було припинено можливість вчинення нотаріальних та реєстраційних дій щодо нерухомого майна, зокрема земельних ділянок.

Про це повідомляє Нотаріальна палата України.

«Нотаріальна палата України звертає увагу, що із 02 лютого 2023 року без попередження по всій території України було припинено взаємний обмін інформаційними відомостями між електронними системами Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав  на нерухоме майно, що призвело до зупинення  роботи нотаріусів, а саме вчинення нотаріальних та реєстраційних дій щодо нерухомого майна, зокрема земельних ділянок.

В результаті громадяни позбавлені можливості реалізувати свої законні права щодо розпорядження  належним їм нерухомим майном.

У зв’язку з цим НПУ звернулася до Міністерства юстиції України, Держгеокадастру та ДП «НАІС» із проханням повідомити, за яких причин було  припинено взаємообмін відомостями  між  ДРРП та ДЗК, та коли буде відновлена їх повноцінна  робота.

Зволікання у цій ситуації  призведе до порушення стабільної роботи нотаріату України в частині вчинення нотаріальних дій та державної реєстрації нерухомого майна, а отже і порушення  прав громадян та бізнесу», - зазначили у НПУ.

Наразі на розгляді у нотаріусів перебуває велика кількість заяв про державну реєстрацію прав, які не можуть бути опрацьовані, а права зареєстровані, що призводить до порушення строків у сфері державної реєстрації прав та тягне відповідальність, яка не може бути застосована у зв’язку з відсутністю вини нотаріусів.

Окремо звертаємо увагу на необхідність перевірки інформації про те, що з моменту оновлення програмного забезпечення ДРРП 26-27 січня 2023 року відомості про зареєстровані права у ДРРП до ДЗК не надійшли (не відбувся взаємообмін). Якщо така інформація підтвердиться, просимо дати роз’яснення, чи відбудеться взаємообмін такими відомостями автоматично після доопрацювання програмного забезпечення і яким чином буде забезпечена актуальність відомостей реєстрів.

Зазначимо, що Державне підприємство «Національні інформаційні системи», яке належить до сфери управління Мінюсту, 23.01.2023 оновило програмне забезпечення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРРП), Автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП), Державного реєстру обтяжень рухомого майна (ДРОРМ).

Також нагадаємо, раніше через неузгодженість між міністерствами у частині міст України зупинили можливість відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання. Згодом цю проблему виправили (детальніше за посиланням).

А 30 січня Кабмін знов вніс зміни до постанови №1364, які передбачають, що прирівнювання територій, для яких не визначена дата припинення можливості бойових дій, до територій, на яких ведуться бойові дії, НЕ застосовується до:

- зупинення вчинення виконавчих дій, заборони відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень у випадках, установлених пунктом 10-2 розділу XIII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про виконавче провадження”;

- надання доступу користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції;

- цілей реалізації положень пунктів  8—16 розділу IV “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України «Про споживче кредитування».

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

 

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду